Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати

опубліковано 30 листопада 2022 о 10:15

ДПІ у м. Полтаві нагадує, що 21.10.2022 року набув чинності наказ Мінфіну від 16.09.2022 р. №291 “Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати”, відповідно до якого оновлено форму довідки-розрахунку.

Обслуговуючі надавачі платіжних послуг приймають від платників єдиного внеску грошові чеки та платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону України “ Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” нараховується єдиний внесок, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником єдиного внеску платіжних інструкцій про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску, в яких платник в реквізиті "Призначення платежу" зазначив період, за який заробітна плата нарахована, або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум.

Суми єдиного внеску, сплачені платіжними інструкціями або спрямовані з єдиного рахунку (за період, за який заробітна плата нарахована), повинні становити не менше ніж 22% суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати за цей період. Інакше надавачі платіжних послуг приймають від платників єдиного податку грошові чеки та/або платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати разом з довідкою-розрахунком в електронній формі або оригіналом довідки-розрахунку у паперовій формі (додаток 1 до Порядку № 291), погодженою з контролюючим органом за місцем взяття на облік платника єдиного внеску (п.3 Порядку № 291).

Довідка-розрахунок у паперовій формі складається платником єдиного внеску у трьох примірниках за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

Контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок в електронній або паперовій формі, надану платником єдиного внеску.

Контролюючі органи відмовляють у погодженні за умови:

невідповідності довідки-розрахунку формі, визначеній у додатку 1 до цього Порядку;

недостовірності викладеної в довідці-розрахунку інформації;

подання довідки-розрахунку до контролюючого органу не за місцем взяття на облік платника єдиного внеску.

Один примірник погодженої довідки-розрахунку в паперовій формі надається обслуговуючому надавачу платіжних послуг, другий - контролюючому органу, третій – залишається у платника єдиного внеску.

Довідка-розрахунок в електронній формі надається платником єдиного внеску до обслуговуючого надавача платіжних послуг з дотриманням Закону України “Про електронні довірчі послуги”, Закону України “Про електронні документи та електронний документообіг”. Інформація про погодження або надання відмови у погодженні довідки-розрахунку в електронній або паперовій формі вноситься до журналу реєстрації та опрацювання довідок-розрахунків в електронній або паперовій формі, який ведеться засобами інформаційно-комунікаційної системи контролюючих органів з дотриманням вимог законодавства у сфері захисту інформації.

Платникам єдиного внеску, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша ніж 22% суми коштів для виплати заробітної плати, у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, та які протягом 12 календарних місяців, що передують даті звернення не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску, надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску (в електронній або паперовій формі) за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 291. Строк дії такої довідки не повинен перевищувати 12 календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно (п.6 Порядку № 291).

У разі подання до обслуговуючого надавача платіжних послуг одночасно з грошовим чеком та/або платіжною інструкцією на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати за відповідний період документального підтвердження раніше сплаченого єдиного внеску, довідки-розрахунку в електронній формі або оригіналу довідки-розрахунку в паперовій формі, погодженої з контролюючим органом, обслуговуючий надавач платіжних послуг має видати суму, зазначену в грошовому чеку, та/або виконати платіжну інструкцію.

Звертаємо увагу, що податківці постійно перебувають на зворотному зв’язку з платниками. А саме, до послуг полтавців – гарячі лінії та комунікаційна податкова платформа https://tax.gov.ua/others/kontakti/garyachi-linii-teritorialhttps://poltava.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/603531.html,  субсайт Головного управліня ДПС у Полтавській області вебпорталу ДПС https://poltava.tax.gov.ua/ , офіційна сторінка у соціальній мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/tax.poltava , а також You Tube канал Головного управління ДПС у Полтавській області https://www.youtube.com/channel/UCJ-aNYbzifm8Ib0fnBx8xAA

 

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел. 593030, 594505