Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чим загрожує неподача Повідомлення за ф. 20-ОПП?

опубліковано 23 листопада 2022 о 12:19

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області інформує про те, що платники податків зобов’язані повідомити податкові органи про наявність усіх об'єктів, що підлягають оподаткуванню, а також щодо об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням за місцем обліку, шляхом подання до контролюючого органу відповідного повідомлення.

Це правило кореспондує положенням п.63.3 ст.63 ПКУ та розділу VII Порядку, зареєстрованого Мінфіном України від 09.11.2011 №1588 в актуальній редакції.

З цих законодавчих актів випливає, що обов'язком подання повідомлення за ф. 20-ОПП обтяжено всіх юридичних осіб, незалежно від організаційно-правової форми, а також ФОП незалежно від обраної форми оподаткування.

У змісті цього повідомлення відображається інформація щодо всіх об'єктів оподаткування як власних, так і орендованих або переданих у найм.

Для платників податків, які оформили з контролюючим органом договір про визнання електронного документообігу, мають можливість подання Повідомлення за ф. 20-ОПП засобами електронного зв'язку з дотриманням умов реєстрації ЕЦП для підзвітних осіб.

Також нагадуємо з 1 січня 2022 року для суб’єктів господарювання І-ІV груп при здійсненні розрахункових операцій потрібне застосування РРО або ПРРО.

Під час реєстрації повідомлення за ф.20-ОПП потрібно повідомити про господарську одиницю, де буде здійснюватись експлуатація РРО/ПРРО з метою проведення реєстрації “касового апарату”.

Слід пам'ятати, що у п.117.1 ст.117 ПКУ стосовно платників податків, які прострочили строки подання, а також для випадків передбачених ПКУ, заяв чи документації щодо взяття на облік чи внесення інших коригувань, не виправлення помилок, надання документів у неповному обсязі, застосовується штраф для самозайнятих осіб – 340 грн. для юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету підчас виконання договору про спільну діяльність - 1020 грн.

У разі не усунення таких порушень або при повторному вчиненні цього правопорушення ставки штрафів зростають:

для самозайнятих – 680 грн;

для юр.осіб - 2040 грн.

 

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел.0532-593030, 0532-632363