Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо необхідності зазначення кодифікатору адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) при подачі Повідомленні за формою №20-ОПП

опубліковано 08 листопада 2022 о 13:19

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад» від 16.04.2020 №562-IX внесені зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР. Відповідно до них Кабінет Міністрів України (далі – КМУ)  уповноважений до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України здійснювати визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад.

Розпорядженнями КМУ від 12.06.2020 №№707-р730-р визначено адміністративні центри та затверджено території тергромад усіх областей України.

Починаючи з 19.07.2020  запроваджено новий районний поділ у межах АР Крим та областей України, зокрема, утворено нові райони із визначенням затверджених розпорядженнями КМУ територій територіальних громад, що ввійшли до їх складу.

Наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 №290 (у редакції наказу від 12.01.2021 №3) затверджено Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – КАТОТТГ), який впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – КОАТУУ).

Відтепер замість коду за КОАТУУ (класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України) в Повідомленні за формою №20-ОПП необхідно зазначати код КАТОТТГ (кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад).

Звертаємо увагу платників податків, що розпорядником та адміністратором КАТОТТГ є Міністерство розвитку громад та територій України, актуальна версія кодифікатора розміщена на веб - порталі Міністерства - minregion.gov.ua.

Кодифікатор КАТОТТГ складається з кодів та назв усіх адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, які згруповані за ознаками територіальної спільності й адміністративної підпорядкованості та унікального системного номера, який залишається незмінним незалежно від зміни підпорядкування адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад.

Перший рівень кодифікації (буквене позначення кирилицею UA та розряди 1,2) включає:

- Автономну Республіку Крим;

- області;

- міста, що мають спеціальний статус, який визначається законами України.

Другий рівень кодифікації (розряди 3,4) включає:

- райони Автономної Республіки Крим;

- райони області.

Третій рівень класифікації (розряди 5-7) включає:

- території територіальних громад в областях;

- територіальні громади в районах Автономної Республіки Крим, міські територіальні громади міст республіканського значення в Автономній Республіці Крим, територіальні громади, що адміністративно підпорядковані Севастопольській міській раді, міським радам міст республіканського значення Автономної Республіки Крим.

Четвертий рівень класифікації (розряди 8-10) включає (населені пункти):

- міста;

- селища міського типу;

- села;

- селища.

Додатковий рівень класифікації (розряди 11,12) включає:

- райони у містах (у тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

Останні п‘ять символів – системний номер.

Виходячи з викладеного, для мешканців міст, які мають поділ на райони  код КАТОТТГ повинен містити додатковий рівень класифікації.

Наприклад, для мешканців

-Київського району м.Полтави – UA53080370010183642;

-Подільського району м.Полтави – UA53080370010266780;

-Шевченківського району м.Полтави – UA53080370010339303.

Нагадуємо, що реалізована можливість подачі форми №20-ОПП з ідентифікатором J/F1312002 засобами електронного зв’язку за умови  дотримання Закону України «Про електронні довірчі послуги» та «Електронний документообіг».