Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо змін до форми декларації акцизного податку.

опубліковано 03 жовтня 2022 о 11:13

Наказом Міністерства фінансів України від 31 травня 2022 року № 151 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 липня 2022 року за № 763/38099) внесено зміни до форми декларації акцизного податку та до порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

Наказ Міністерства фінансів України від 31 травня 2022 року № 151 набрав чинності з 22 липня 2022 року.

         Відповідно пп. 46.6  п.46 Податкового кодексу України, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

         Звертаємо увагу платників податків з роздрібної торгівлі підакцизними товарами:

- розділ Д та додаток 61 до декларації  заповнюють та подають до контролюючих органів лише виробники та/або імпортери тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які здійснюють їх реалізацію для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами  подають додаток 6 до декларації акцизного податку;

-  у декларації акцизного податку та додатках до декларації замість коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ  слід  зазначати код території за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року N 290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12 січня 2021 року N 3).

         Таким чином, у додатку 6 до декларації позицію:

Розділ

Д

Код операції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(розділ декларації акцизного податку, код операції,

           звітний період (місяць, рік))

Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ

 

 

змінено на позицію:

Розділ

Д

Код операції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(розділ декларації акцизного податку, код операції,

          звітний період (місяць, рік))

Код території 1

 

 

Звертаємо увагу платників податків з реалізації електричної енергії:

- розділ Е декларації  "Податкові зобов'язання з реалізації електричної енергії" викладено  у такій редакції:

Код операції

Розділ Е. Податкові зобов'язання з реалізації електричної енергії

Код показника додатка

Сума акцизного податку

Е1

Сума податкових зобов'язань з реалізації виробленої електричної енергії, у тому числі:

х

 

Е1.1

Операції з реалізації виробленої електричної енергії (пункт 216.10 статті 216 розділу VI Кодексу)

Д.7 (розділ I к. 9)

 

Е1.2

Операції з реалізації електричної енергії виробниками електричної енергії, на яких покладені спеціальні обов'язки для забезпечення загальносуспільних інтересів відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" (пункт 38, 38 1 підрозділу 5 розділу XX Кодексу)

Д.7 (розділ II к. 11)

 

- Додаток 7 до декларації акцизного податку «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії»  викладено у новій редакції.

         При цьому звертаємо увагу на заповнення окремих показників додатку 7 до декларації:

- у графі 4 "Вартість реалізованої виробленої виробником електричної енергії, загальна (без податку на додану вартість та акцизного податку)" зазначається (в гривнях) загальна вартість, без податку на додану вартість та без акцизного податку, виробленої виробником електричної енергії та реалізованої у звітному податковому періоді, обчисленої на підставі цін, що склалися на ринку електричної енергії в звітному (податковому) періоді;

- у графі 6 "Операції, що не підлягають оподаткуванню відповідно до пункту 213.2 статті 213 розділу VI Кодексу (без податку на додану вартість та акцизного податку)" зазначається (в гривнях) вартість реалізованої виробленої виробником електричної енергії (без податку на додану вартість та акцизного податку), в частині обсягів, що не підлягають оподаткуванню відповідно до пункту 213.2 статті 213 розділу VI Кодексу.

Пунктом 213.2 статті 213 Кодексу визначено, в яких випадках підакцизні товари не підлягають оподаткуванню, зокрема:

вивезення (експорт) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України;

реалізація електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії;

передача для власного споживання в межах одного підприємства електричної енергії (за кодом 2716 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), виробленої на цьому підприємстві.

 

          Щодо змін в оподаткуванні акцизним податком обсягів реалізації пального.

         Законом України «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану»  від 21.09.2022 № 2618-ІХ  повернено ставки акцизного податку на  підакцизне пальне.

         При цьому  запроваджено пільги по оподаткуванню акцизним податком для пального для потреб Міноборони виключно на період дії воєнного, надзвичайного стану.

         Даний закон вступить в силу через день після опублікування.