Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Викрито схему ухилення від сплати 66 млн грн податків при здійсненні операцій з продажу корпоративних прав

опубліковано 14 січня 2022 о 14:53

Відділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Сумській області було виявлено схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах при здійсненні операцій з продажу корпоративних прав та подальшого відмивання коштів шляхом їх інвестицій у новостворені підприємства.

Під час проведення моніторингу Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН) та податкової звітності, наданої фізичними особами за 2020 рік, виявлено факт ненарахування та несплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору в особливо великих розмірах.

Так, фізична особа, що зареєстрована у місті Суми, при проведенні фінансово-господарської діяльності у 2020 році отримала дохід від відчуження корпоративних прав у сумі понад 357 млн грн, при цьому,  шляхом безпідставного заниження фінансового результату від операції з інвестиційними активами внесла до декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік  завідомо неправдиві дані, що призвело до несплати до бюджету податків на загальну суму понад 66 млн грн, в тому числі ПДФО на суму понад 61,0 млн  грн,  та військового збору на суму понад 5,5 млн гривень.

За вказаними фактами підрозділом БВДОЗШ Головного управління ДПС у Сумській  області спільно з УСБУ в Сумській області складено матеріали та передано до Головного слідчого управління Національної поліції України. За наведеними фактами зареєстровано провадження за ознаками злочину,  передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході розслідування вказаного кримінального провадження, за матеріалами, наданими слідчим ГСУ Національної поліції спільно з УСБУ в Сумській області, підрозділом  БВДОЗШ Головного управління ДПС у Сумській області виявлено факт відмивання коштів даною фізичною особою, отриманих від ухилення від оподаткування, на суму понад 66,5 млн грн, про що складено відповідні матеріали,  які передано до слідчого підрозділу.

За наведеними фактами слідчими органами зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 209 КК України.

З метою запобігання втратам бюджету, найшвидшого погашення збитків, нанесених державі, слідчим накладено арешт на високоліквідні активи, які належать фізичній особі на загальну суму понад 92,0 млн гривень.   

За результатами розслідування кримінального провадження завдяки співпраці Офісу Генерального прокурора України, ГСУ Національної поліції,  УСБУ в Сумській області, Головного управління ДПС у Сумській області фізичній особі пред’явлено підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

Наразі підозрілу особу оголошено в розшук, проводиться подальше відпрацювання її операцій, які можуть бути пов’язані з відмиванням доходів отриманих злочинним шляхом. Слідство триває.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Пресслужба Державної податкової служби України