Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здаєш квартиру у найм вирішуй платити податки чи штрафи !

опубліковано 01 листопада 2021 о 08:52

     Ст. 67 Конституції України: „Кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом”.

      Орендодавцям слід пам’ятати, що здача квартири в оренду без сплати податків є правопорушенням, яке   загрожує   штрафом у    розмірі      від 51 до 85 тисяч гривень (ст. 212 Кримінального кодексу України).

     Якщо договір оренди нерухомого майна укладено між   фізичними особами (громадянами), які не є суб'єктами господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) та військового збору (далі збору) до бюджету, є платник податку — орендодавець. Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, а саме до 9 лютого, 9 травня, 9 серпня, 9 листопада. Сума податку на доходи фізичних осіб за оренду житла в Україні на 2020 рік складає 18 % від розміру доходу, який було отримано власником нерухомості від здачі свого майна (будинку, квартири або кімнати) та 1,5 % військовий збір.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до контролюючого органу за місцем реєстрації (податковою адресою) орендодавця до 1 травня року, наступного за звітним.

Орендодавцю необхідно знати, що відповідальність за несплату встановлених законом податків може як т адміністративна, так й кримінальна (вид покарання визначається розміром несплаченої суми).

Шановні громадяни, не порушуйте законодавство України! Виконайте свій конституційний обов’язок перед Україною! Своєчасно  сплачуйте податки та декларуйте доходи!   Задекларовані доходи – поліпшення добробуту громади!

Реквізити для сплати податків розміщені за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Додаткову  інформацію можна отримати за телефоном   ІДД ДПС України 0 800 501 007, 

на  офіційному порталі ДПС України (www.tax.gov.ua)

та субсайті Територіальних органів ДПС  у Полтавській області  (www..poltava. tax.gov. ua)

 

Головне управління ДПС у Полтавській області