Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Практикум щодо реалізації права на податкову знижку

опубліковано 27 червня 2024 о 13:20

У Чутівській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області було проведено практикум щодо створення, заповнення, підписання та відправлення декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки через Електронний кабінет.

Для того щоб скористатися правом на податкову знижку, платники податків повинні подати декларацію про майновий стан і доходи (далі Декларація) , саме в ній розраховується сума ПДФО, яка повинна бути повернена з бюджету за рахунок застосування податкової знижки.

Податкова знижка – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати .

Для реалізації платниками податків права на податкову знижку строк подання Декларації  не обмежується 1 травня. Аби реалізувати платниками податків право на податкову знижку, Декларація може бути подана в будь-який період до кінця податкового року, що настає за звітним (за 2023 рік до 31 грудня 2024 року).

Якщо протягом цього часу платник податків не скористався податковою знижкою, право на неї на наступні податкові роки не переноситься .

Водночас п. 166.4 ПКУ передбачено обмеження права на нарахування податкової знижки. Так, її може бути надано виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби та має відмітку в паспорті.

Для заповнення декларації Вам необхідні будуть наступні вихідні дані:

 Розмір заробітної плати
 Сума сплаченого податку (ПДФО, 18%).
 Сума сплаченого військового збору (1,5%).

Ці дані Ви можете отримати, зробивши запит на довідку про зарплату у бухгалтерії.

Відскануйте необхідні документи, які потрібно буде додати до декларації, а саме:

копію паспорта та ІПН;
виписку з банку з реквізитами рахунку, куди будуть перераховані кошти;
копію Договору страхування та додатків, додаткових угод до нього;
копію квитанцій про сплату внесків;
оригінал довідки з місця роботи про доходи, отримані в звітному періоді, за який подається декларація. Довідка повинна містити суми нарахованих доходів та утриманих податків в розрізі кожного податку;
копію довідки-відомості з державного реєстру про суми виплачених доходів та утриманих податків;
свідоцтво про народження, якщо Договір страхування укладений на користь дитини.

Електронний кабінет – це найбільш популярний сервіс ДПС, який є захищеним та безпечним електронним сервісом.

Сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, зазначивши в пошуковому рядку «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/ 

Також в ході заходу платника було проінформовано про мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС . Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!  

«Моя податкова» -  простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби для громадян,  а також сплати податків з використанням платіжних систем.   

 

Чутівська  ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області