Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Центр обслуговування платників: Аналіз надання адміністративних послуг за січень-лютий 2024 року

опубліковано 08 березня 2024 о 14:02

Однією із основних функцій податкової служби є сервісне обслуговування платників податків та надання адміністративних послуг.
За січень-лютий 2024 року Центр обслуговування платників Лубенської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Полтавській області (далі – ЦОП) відвідало 5708 платників  податків – підприємців та юридичних осіб, а також пересічних громадян.
Фахівцями ЦОП Лубенської ДПІ в звітному періоді надано 1423 адміністративних послуги, з яких 87 послуг платникам інших регіонів України.
Найбільш запитуваними були послуги з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки, їх отримали 538 фізичних осіб, у тому числі 32 громадянина                 з інших регіонів України. Надано 236 послуг з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, з них 18 довідок/відомостей громадянам іншого регіону України.  
Також за січень-лютий 2024 року фахівці Центру обслуговування платників Лубенської ДПІ  зареєстрували 76 платників єдиного податку, надали 255 витягів з реєстру платників  єдиного податку, з них 13 витягів платникам іншого регіону, зареєстрували 87 реєстраторів розрахункових операцій, 11 книг обліку розрахункових операцій та 49 розрахункових книжок. Опрацьовано 74 заяви платників  єдиного податку на внесення змін, перереєстрацію та анулювання та 75 платникам єдиного податку було відмовлено від застосування спрощеної системи оподаткування. Скасовано 11 реєстраторів розрахункових операцій.
Підтверджено статус податкового резидента України 12 фізичним особам, в тому числі 1 платнику з міста Каховки.
Крім цього, за звітний період сформовано та видано 6 витягів з реєстру платників податку на додану вартість. 
Щоденно опрацьовувалися відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо реєстрації та обліку платників. Зокрема, за 2 місяці 2024 року було опрацьовано 278 відомостей. 
На постійній основі питання забезпечення повноти обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням. 
Окрім надання адміністративних послуг, в ЦОП Лубенської ДПІ платникам та громадянам надавалися консультаційні та інформаційні послуги щодо порядку заповнення податкових декларацій та користування електронними сервісами ДПС, щодо використання програмного забезпечення для подання звітності в електронному вигляді та на магнітних носіях, застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій. 
Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.
Одночасно повідомляємо, що ДПС розроблено мобільний застосунок «Моя податкова», який доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і iOS!
«Моя податкова» - простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем. Частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП– ДіяПідпис, SmartID від Приватбанку та інші. 
Працівниками ДПІ за січень-лютий 2024 року було залучено 1090 платників податків до подачі звітності в електронному вигляді, в тому числі 129 юридичних осіб, 942 фізичні особи – підприємців та 19 громадян.
Також видавали довідки про зміну реєстраційного номера облікової картки платника податків, приймали вхідну кореспонденцію, проводили роботу по взяттю на облік платників податків, платників єдиного внеску, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, погоджували довідки-розрахунки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску. За січень-лютий для  погодження довідки - розрахунку, щодо сплати єдиного внеску для установ банків звернулися 13 платників.
До послуг платників - комп’ютера, які підключені до мережі Інтернет і дають змогу платникам, які отримали електронний цифровий підпис, формувати та передавати звітність в електронному вигляді. Для зручності відвідувачів розміщена тематична друкована продукція, оформлені інформаційні стенди, що містять зразки заповнення декларацій, звітів та заяв.

Лубенська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області