Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Електронні сервіси «Податкова декларація про майновий стан і доходи»: використовуйте зручний формат подання декларації!

опубліковано 13 лютого 2024 о 15:22

Днями начальниця Кобеляцької ДПІ Головного управління ДПС  у Полтавській області  Людмила Гусакова провела для платників податків тренінг, під час якого розповіла про початок кампанії декларування доходів,  одержаних протягом 2023 року.

Під час спілкування посадовець зазначила, що відповідно до Податкового кодексу України, платники податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайняті особи (фізичні особи-підприємці та особи що провадять незалежну професійну діяльність) мають подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 01 травня 2024 року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ. 

Також повідомила, що з метою отримання податкової знижки, податкова декларація про майновий стан і доходи подається по 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Разом з тим учасники заходу дізналися, що платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Посадовець також роз’яснила нюанси декларування окремих видів доходів, розповіла про зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та способи її подачі.

У ході спілкування,  Людмила Гусакова проінформувала платників, що для зручності громадян запроваджено електронні сервіси: «Податкова декларація про майновий стан і доходи» при поданні декларації в Електронному кабінеті платника за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/ та мобільний за стосунок «Моя податкова», які надають можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронні сервіси дозволяють сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у тому числі для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Під час тренінгу посадовиця нагадала, що використання цих електронних сервісів:

           - скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

           - мінімізує помилки при заповненні декларації;

 - надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Кобеляцька ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області