Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» фахівцями Машівської ДПІ

опубліковано 28 вересня 2023 о 12:56

Головний державний інспектор Машівської  ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області Ірина Михайлова на постійній основі проводить сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» з платниками податків щодо застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Під час проведення сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники податків цікавляться:

 Яка послідовність дій для реєстрації ПРРО ? 

Для реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП). Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316605), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків .

ДПС пропонує безоплатне програмне забезпечення (ПРРО) за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/)

Чи реалізовано можливість перевірки чеків, що видаються ПРРО?

Пошук чеків, виданих ПРРО, можна здійснити за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем.

Чеки, видані ПРРО в режимі офлайн доступні для перегляду після того як вони будуть передані ПРРО до СОД РРО.

Чи можна відображати назву товару(послуги) в розрахункових документах РРО/ПРРО по належності до певної товарної групи чи послуги?

З 01.08.2023 Законом України від 30.06.2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» були внесені зміни в пункт 2 статті 3 Закону від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами)щодо спрощення фіскального чеку. Зазначений пункт було доповнено абзацом другим:

Фізичні особи – підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.   

Машівська ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області