Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відкритий діалог у фокусі уваги фахівців Машівської ДПІ

опубліковано 23 травня 2024 о 13:13

Під час проведення інформаційно-роз’яснювальних зустрічей з платниками податків фахівці Машівської ДПІ акцентують увагу на актуальних питаннях щодо застосування податкового законодавства. 

Одним із  найактуальніших питань сьогодення є  сплата  майнових податків, зокрема, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю.  Так, податківці наголошують, що сплата  громадянами майнових податків здійснюється на підставі  податкового повідомлення - рішення, яке формується податковим органом і направляється  за місцем реєстрації платника, наявним в інформаційних базах податкової служби.

Начальниця Машівської ДПІ Валентина Ільченко  звертає увагу громадян, що  своєчасне отримання  ППР та  своєчасна сплата  напряму залежать від актуальності  облікових даних платника у  Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Та нагадує громадянам, що відповідно до вимог Податкового кодексу України  при зміні адреси реєстрації, фізичні особи зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін. Для повідомлення податкової служби про зміну місця проживання необхідно заповнити та подати заяву за формою № 5-ДР.

Якщо ж платник не повідомив контролюючий орган про зміну місця реєстрації – податкове повідомлення для сплати податку буде надіслано на стару адресу, а це може призвести до виникнення податкового боргу та застосування штрафних санкцій.

Також Валентина Ільченко зазначає, що у разі, якщо громадянин після отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухомість чи земельного податку виявить розбіжності між даними, які зазначені в такому повідомленні – рішенні і документами на власність майна, такий громадянин може звернутися до контролюючого органу та провести звірку.

Крім цього, посадовець рекомендує платникам користуватися сервісом «Електронний кабінет податків» та мобільним застосунком «Моя податкова», оскільки за допомогою даних сервісів легко і доступно можна отримати необхідну  інформацію.

Машівська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області