Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про використання електронних сервісів ДПС та подання податкової звітності через «Електронний кабінет» під час «гарячої лінії»

опубліковано 23 травня 2024 о 13:00

Нещодавно у Козельщинській ДПІ  Головного управління  ДПС у Полтавській області  відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Використання електронних сервісів ДПС та подання податкової звітності через «Електронний кабінет». На запитання платників податків відповідала начальниця Козельщинської ДПІ Тетяна Вітер.

Під час «гарячої лінії» посадовець проінформувала платників про діючі електронні сервіси ДПС України, зокрема, про переваги та зручність «Електронного кабінету». Розповіла, що Електронний кабінет є найбільшим популярним, захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом ДПС та максимально спрощує взаємодію платників з представниками податкової служби. За допомогою цього сервісу платники мають можливість дистанційної роботи  в режимі онлайн, зокрема подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО, отримати довідку про доходи та отримати податкове повідомлення-рішення про сплату майнових податків тощо. 

Спілкуючись з платниками, податківець роз’яснила, як за допомогою приватної частини Електронного кабінету подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок, та зазначила про можливість сплачувати податки та збори через Електронний кабінет. 

Також Тетяна Вітер зазначила, що для платників податків в Електронному кабінеті можна отримати Витяг щодо стану розрахунків, починаючи з 2013 року за кожний рік окремо та в розрізі податків, зборів, платежів, а також єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 

Крім того, фахівець звернула увагу, що розроблено окремий функціонал для платників, які мають податковий борг на день подання Запиту про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС (далі – Запит) стосовно розрахунку пені, яка буде нарахована у разі погашення такого боргу поточною датою. Якщо платник податків у такому Запиті, який подається через Електронний кабінет, зазначає позначку про необхідність підпису витягу щодо стану розрахунків, то на такий документ накладається кваліфікований електронний підпис керівника підрозділу економічного аналізу територіального органу ДПС за основним місцем обліку такого платника. Якщо автоматично сформований витяг щодо стану розрахунків містить платежі, які обслуговуються не одним територіальним органом ДПС (за основним/неосновним місцем обліку платника), то забезпечується накладання кваліфікованих електронних підписів керівниками підрозділів. 

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді в межах чинного законодавства на всі поставлені запитання, які їх цікавили.

Козельщинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області