Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Податкова знижка» - тема чергової зустрічі з платниками податків у Козельщинській ДПІ

опубліковано 07 травня 2024 о 14:02

Нещодавно у Козельщинській ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області було проведено чергову зустріч з платниками податків на тему: «Податкова знижка».

На початку зустрічі головний державний інспектор Козельщинської ДПІ Марина Біляєва повідомила присутнім, що 01 травня завершилася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2023 році.

У той же час, податківиця пояснила, що ця норма не розповсюджується на право скористатися податковою знижкою в рамках кампанії декларування - 2024. Нарахування податкової знижки за наслідками 2023 року триває до 31 грудня 2024 року.

Окремо податківці зупинилися на питанні права на податкову знижку ФОП, акцентувавши увагу на основних нормах її отримання:

- право на податкову знижку мають лише ті фізичні особи, які отримують офіційно заробітну плату;

- заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму;

- податкова знижка – це повернення частини утриманого у звітному році ПДФО з заробітної плати з урахуванням суми витрат, понесених у зв’язку з навчанням, орендою житла та ін.;

- сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

Тобто, фізична особа - підприємець має право на податкову знижку виключно як фізична особа у разі, якщо така фізична особа є найманою особою та отримує доходи у вигляді заробітної плати.

Присутнім нагадали, що податкову декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки платник може направити до контролюючого органу як у паперовому вигляді, так і в електронній формі у режимі онлайн за допомогою Електронного кабінету платника податків, вхід до якого здійснюється за адресою:http://cabinet.tax.gov.ua.

У ході спілкування усі присутні отримали вичерпні відповіді на свої питання у відповідності до діючого законодавства.

 Козельщинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області