Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Козельщинській ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року

опубліковано 19 березня 2024 о 14:25

Нещодавно начальником Козельщинської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області Тетяною Вітер проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року.

Громадянам, які зателефонували було роз’яснено про випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку, що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року:

  • доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції;
  • від продажу цінних паперів та корпоративних прав;
  • іноземні доходи;
  • отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом;
  • у вигляді спадщини та подарунків;
  • списаний банківський кредит;
  • від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;
  • від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності (крім підприємців спрощенців);
  • отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування.

            Посадовиця наголосила, що громадяни, які отримували іноземні доходи та знаходяться за кордоном, можуть надіслати декларацію поштою або в електронній формі, скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

Посадовиця зауважила, що у режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т.ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Тетяна Вітер  наголосила на тому, що використання цього електронного сервісу:

  • заощаджує час і витрати при поданні податкової декларації;
  • мінімізує помилки при заповненні декларації;
  • надає можливість подання копій первинних документів, як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Також фахівець звернула увагу платників податків – фізичних осіб, що з 01.01.2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28.08.2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Нова форма декларації передбачає відокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами - підприємцями - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах земельних ділянок,віднесених до сільськогосподарських угідь. 

За консультаціями по питанню подання податкової декларації про майновий стан та доходи можна звернутись за телефоном (05342) 3-15-61 або безпосередньо до Центру обслуговування платників за адресою: смт. Козельщина, вул. Монастирська,11а, понеділок - четвер з 08 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв.; п'ятниця з 08 год. 00 хв. до 15 год. 45 хв.; обідня перерва з 12.00 до 12.45, вихідні дні - субота та неділя.

Козельщинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області