Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Козельщинської ДПІ відповідають на «гарячі» питання платників податків

опубліковано 15 січня 2024 о 15:35

Під час чергового сеансу телефонного зв’язку на «гарячі» питання додзвонювачів щодо порядку декларування доходів громадян та новацій законодавства відповідала в. о. начальника Козельщинської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області Марина Біляєва.

Під час заходу платники цікавились змінами, які відбулись у ставках єдиного податку для платників спрощеної системи оподаткування. Фахівець роз’яснила, що з 01.01.2024 відповідно до Закону про Державний бюджет України на 2024 рік встановлено наступні місячні розміри: прожиткового мінімуму для працездатних осіб –  3028 грн та мінімальної заробітної плати –  7100 гривень. Відповідно ці показники впливають на розмір єдиного податку, адже згідно з п.293.1 ст. 293 Податкового кодексу ставки єдиного податку для платників 1 групи встановлюються у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, а 2 групи – у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тож, у 2024 році максимальний місячний розмір єдиного податку становить: для ФОП – платників єдиного податку 1 групи -  302,80 грн (не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму), для платників єдиного податку 2 групи – 1420,0 грн (не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати).

Разом з тим, податківець звернула увагу на граничний обсяг доходу для платників єдиного податку 1-3 груп, який розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати. Тож у 2024 році розмір доходу для ФОП – платників єдиного податку не повинен перевищувати такі суми: для першої групи –  1 185 700 грн; для другої групи – 5 921 400 грн; для третьої групи – 8 285 700 грн.

Крім того, Марина Біляєва надала роз’яснення щодо сплати єдиного внеску, мінімальний та максимальний розмір якого залежать від мінімальної зарплати. Враховуючи, що у 2024 році мінімальна зарплата змінюватиметься двічі, то розміри  єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування будуть такими:  з 1 січня 2024 мінімальний страховий внесок становитиме 1562 грн (7100 х 22%), а з 1 квітня 2024 року – 1760 грн (8000x22%).  Максимальна база для нарахування єдиного внеску досягне 106500 грн з 1 січня та 120000 грн -  з 1 квітня 2024 року.

Також податківець надала роз’яснення платникам щодо можливості подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді. При цьому звернула увагу, що мобільний застосунок «Моя податкова» у розділі «Послуги» надає можливість подати декларацію про майновий стан і доходи, у тому числі і для отримання податкової знижки. Для цього необхідно: обрати «Подати декларацію про майновий стан і доходи»; вказати суму витрат відповідного виду; зазначити реквізити банківського рахунку (інша інформація про банківський рахунок заповниться автоматично); прикріпити документи в електронному вигляді (додатки можуть бути додані у pdf-форматі або фото); підписати та надіслати декларацію. Марина Біляєва проінформувала, що завантажити застосунок «Моя податкова» можна в AppStore або GooglePlay.

Кожен додзвонювач «гарячої лінії» отримав фахові роз’яснення в межах чинного законодавства.  

 

Козельщинська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області