Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, норми Закону № 3219»

опубліковано 13 листопада 2023 о 16:09

В Оржицькій ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО, норми Закону № 3219». На запитання платників податків відповідала начальниця Оржицької ДПІ  Раїса Мазняк. Найзапитуванішими серед платників були такі питання.

Питання 1:

Добрий день! Як зробити оновлення версії ПРРО?

Відповідь. 

Доброго дня! Перед оновленням програмного забезпечення «ПРРО Каса» з версією нижче ніж 1.0.2.2619, необхідно створити резервну копію. Механізм резервного копіювання описано в розділі «Резервне копіювання» інструкції «Програмне забезпечення реєстрації фіскальних чеків «ПРРО Каса» «Керівництво користувача», яка знаходиться в архіві з завантаженим програмним забезпеченням «Програмний реєстратор розрахункових операцій». Оновлення «ПРРО Каса» здійснюється у випадку отримання повідомлення про наявність нової версії, яке надається користувачу «ПРРО Каса» при вході/

Для оновлення необхідно:

  1. Натиснути на посилання «Завантажити нову версію і документацію», при цьому буде відкрито сторінку з дистрибутивами для завантаження або здійснити завантаження архіву з програмним забезпеченням «ПРРО Каса» із вебпорталу ДПС (банер «Програмні РРО»), який завжди містить актуальну версію програмного забезпечення.
  2. Для оновлення ПЗ «ПРРО Каса» для ОС Windows необхідно завантажити архів Windows.zip або безпосередньо сам файл інсталяції - setup.exу

2.1.Запустити його та встановити нову версію.

  1. Для оновлення ПЗ «ПРРО Каса» для ОС Android необхідно завантажити архів Android.zip або безпосередньо сам файл інсталяції – PRRO.Pos.apk

3.1. Запустити файл на пристрої та встановити нову версію.

Після встановлення оновленої версії програмного забезпечення слід перевірити збереження даних та за необхідності відновити резервну копію/

Питання 2:

Добрий день! Не вдається зробити перереєстрацію ПРРО, у зв’язку зі зміною адреси, помилка у квитанції – немає такого ПРРО. В чому може бути причина?

Відповідь. 

Доброго дня! Відповідно до Порядку реєстрації ПРРО, заява про проведення перереєстрації подається за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на ПРРО, тому дотримайтесь вищезазначених умов та спробуйте направити заяву на перереєстрацію ПРРО знову.

Питання 3:  

Добрий день!

Які штрафні санкції передбачені за невидачу при продажу товарів чеків РРО та або ПРРО?

Відповідь. 

Доброго дня! Відповідно вимог пункту 1 ст. 17 Закону 265/95, до суб’єктів господарювання за невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

150 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Проте, Законом № 3219 внесено зміни в Закон № 265 в Прикінцеві положення п. 12 та додано п. 15. У п. 12 зазначено, що суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог цього Закону, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор;

У п. 15 зазначено, що у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за порушення проведення розрахунків застосовується у таких розмірах:

25 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

50 відсотків вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення".

Питання 4:

Добрий день!

Хто з платників єдиного податку (фізичних осіб) при проведенні розрахункових операцій не повинен використовувати РРО або ПРРО? 

Відповідь. Доброго дня! Здійснення господарської діяльності при проведенні розрахункових операцій без застосування реєстраторів розрахункових операцій визначені ст. 9 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Спілкуйтеся з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу 

«InfoTAX»   https://t.me/infoTAXbot

Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Facebook:

Державна податкова служба  України  https://www.facebook.com/TaxUkraine

та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/

Підписуйтесь на канали інформування ДПС Telegram https://t.me/tax_gov_ua

Державна податкова служба України YouTube  youtube.com/TaxUkraine

 

Оржицька ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області