Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Миргородська ДПІ:Проведення сеансу «гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства

опубліковано 29 вересня 2023 о 13:12

У Миргородській  ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства. Актуальні питання реєстрації та використання РРО/ПРРО». На запитання платників податків відповідала начальниця Миргородської ДПІ Людмила Олексіївна Подоляка.
Під час телефонної розмови було наголошено суб’єктам господарювання, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім «спрощенців» 1 групи.  Також законодавством дозволено не застосовувати РРО платникам єдиного податку інших груп при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок та дотримання торгівцями інших норм, передбачених законодавством. 
Найбільше платники цікавилися розмірами штрафів за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та датою початку їх застосування.  Платники  звільняються від відповідальності за порушення, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.
У період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або надають послуги, фінансова відповідальність за порушення проведення розрахунків застосовується у зменшених  розмірах. А саме: 25 відсотків вартості проданих з порушенням, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше та 50 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

 Миргородська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області