Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як здійснити зміну групи платника єдиного податку

опубліковано 01 жовтня 2024 о 09:31

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що ФОП на спрощеній системі оподаткування може змінити групу платника єдиного податку за умови, що він відповідає критеріям обраної групи, у підприємця не має податкової заборгованості та не перевищено ліміт річного доходу.

Для переходу на іншу групу потрібно подати до ДПС заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну групи та ставки податку.

Заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу у такі терміни:

– із 1 січня — заяву потрібно подати до 16 грудня;

– із 1 квітня — до 16 березня;

– із 1 липня — до 15 червня;

– із 1 жовтня — до 15 вересня.

Заяву можна подати в електронному вигляді або роздрукувати та подати до податкової служби у паперовому вигляді.

Як здійснити перехід із загальної системи оподаткування на 3 групу (5%)?

Перейти можна з початку наступного кварталу. Для цього, за 15 календарних днів до початку наступного кварталу, потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування    з відміткою про перехід.

Перехід новоствореного ФОП із загальної системи на єдиний податок.

Якщо під час реєстрації ФОП, ви не поставили відмітку про обрання спрощеної системи у реєстраційній формі, потрібно окремо подати заяву про перехід на спрощену систему. 

Заява подається у наступні строки:

- для переходу на першу-другу групу єдиного податку заява подається до кінця місяця в якому відбулася реєстрація ФОП. На єдиний податок переведуть з першого числа наступного місяця;

- для переходу на третю групу 5% заяву потрібно подати протягом 10 днів із дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації.

Головне управління ДПС у Полтавській області