Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році, розпочалася!

опубліковано 01 лютого 2024 о 08:24

У зв’язку з початком кампанії декларування доходів громадян, отриманих  у 2023 році,  в. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова розповіла про ключові питання декларування, зокрема, нагадала, що відповідно до норм IV розділу Податкового кодексу України (далі – Кодекс) обов’язковому декларуванню підлягають:

окремі види доходів, що не оподатковуються при виплаті, але не звільнені від оподаткування;

доходи від особи, яка не є податковим агентом;

іноземні доходи;

від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування;

від здійснення незалежної професійної діяльності;

в інших випадках, передбачених Кодексом;

Також зобов’язані подати декларації:

іноземці, які за результатами звітного року набули статусу резидента України, які мають відобразити у податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи;

платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.        

Слід врахувати, що у 2024 році діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого  в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Нова форма податкової декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань  з податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Крім того, значних змін набув порядок розрахунку суми податку, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку (додаток Ф3 до декларації). 

Очільниця податкової служби області також акцентувала увагу на необхідності своєчасного подання  податкової декларації до податкового органу та сплати податку на доходи і військового збору за результатами 2023 року.

Відповідно до норм Кодексу податкова декларація подається:

- фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, - до 1 травня року, наступного за звітним;

- громадянами, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації - також до 1 травня року, наступного за звітним;

- фізичними особами, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним;

- також фізичними особами – підприємцями (крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності  - протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням.

Водночас, громадяни, які мають право на податкову знижку, подають податкову декларацію до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.

Платник податків самостійно обирає спосіб подачі податкової декларації:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків або скориставшись новим мобільним за стосунком «Моя податкова» розділом «Послуги».

Для зручності платників податків в особистому електронному кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного передзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та відомостей про об'єкти нерухомого чи рухомого майна.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Кодексом визначені граничні строки для сплати податкових зобов’язань, задекларованих  у податковій декларації, а саме:

- до 01 серпня 2024 року – для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність; 

- протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб – підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). 

Просимо звернути увагу, що платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати податкову декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування». 

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на субсайті Головного управління ДПС у Полтавській області вебпорталу ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv .

У разі виникнення питань, за допомогою чи консультацією можна звернутись до фахівців Головного управління ДПС у Полтавській області за телефонами «гярячої лінії» за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/kontakti/ . Звертаємо увагу, що більше інформації знайдете на сайті ДПС в банері «Декларування громадян» https://tax.gov.ua/others/deklaruvannya-gromadyan.

Наприкінці свого виступу Алла Рябкова закликала платників бути свідомими та виконати свій конституційний обов’язок перед державою – своєчасно задекларувати доходи, отримані протягом 2023 року, та у повному обсязі сплатити податки за результатами декларування.

Головне управління ДПС у Полтавській області