Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чому відбувається зупинення реєстрації податкової накладної в Реєстрі навіть за наявної діючої таблиці даних платника податку за кодом товару/послуги згідно УКТЗЕД/ДКПП?

опубліковано 29 листопада 2023 о 08:23

Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 (із змінами, далі – Порядок № 1165) передбачено автоматизований моніторинг відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків.

Вказаний механізм діє на основі алгоритмів, які в автоматичному режимі здійснюють перевірку поданих на реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування відповідно до ряду критеріїв, визначених Порядком № 1165.

У разі, коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/розрахунок коригування, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку (додаток 1 Порядку № 1165), реєстрація таких податкових накладних/розрахунків коригування зупиняється.

Відповідно до пункту 5 Порядку № 1165 податкова накладна/розрахунок коригування, що не відповідає жодній з ознак безумовної реєстрації, перевіряється щодо відповідності відображених у них операцій критеріям ризиковості здійснення операцій (додаток 3 Порядку № 1165).

Після прийнятих змін до Порядку № 1165 згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1428 від 23.12.2022, у разі наявності в номенклатурі податкової накладної товарів/послуг продавця згідно кодів з УКТЗЕД/ДКПП, на які відсутні діючі таблиці даних платника податку, відбувається автоматизований моніторинг усіх без винятку товарів/послуг на умовному складі платника.

 Головне управління ДПС у Полтавській області