Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – запорука соціального захисту громадян та упередження негативних наслідків податкової заборгованості

опубліковано 20 вересня 2023 о 13:31

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначаються Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»,  зі змінами та доповненнями.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Несплата єдиного внеску у порядку та терміни, визначені чинним законодавством, призводить до негативних наслідків, фінансових санкцій та суттєво може вплинути на отримання пенсії.

Станом на 01.09.2023 13145 платників податків Полтавської області мають заборгованість з єдиного внеску в сумі 275,3 млн грн, в т.ч. ФОП – 11484 боржників мають заборгованість з єдиного внеску в сумі 168,5млн гривень.

Якщо платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів з дня надходження (отримання) вимоги не сплатив суму недоїмки та штрафів з нарахованою пенею та не оскаржив вимогу в адміністративному чи судовому порядку, то таку вимогу вважають узгодженою. Упродовж 10 робочих днів з дня узгодження вимоги (набрання нею чинності) її надсилають до органу Державної виконавчої служби.

Державна виконавча служба (держвиконавець) не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.

У зв'язку із зазначеним, вкотре попереджаємо про наслідки виникнення заборгованості зі сплати єдиного внеску:

- блокування рахунків, в т.ч. карткових;

- арешт майна;

- обмеження виїзду за кордон посадових осіб боржників чи самих ФОП - боржників.

В. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова у коментарі представникам місцевих медіа наголосила, що своєчасне погашення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, гарантує право громадян на соціальний захист, тобто захищені соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення (врахування стажу для призначення пенсії), інші виплати. Очільниця податкової служби Полтавщини вкотре звернулась із проханням своєчасно

сплачувати платежі та добросовісно дбати як про власний соціальний захист так і співвітчизників, особливо в умовах військового стану.

Актуальні реквізити для погашення заборгованості можна отримати:

- у приміщенні Центрів обслуговування платників;

- на субсайті Головного управління ДПС у Полтавській області вебпорталу ДПС за посиланням  https://poltava.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/;

- в Електронному кабінеті, вхід до якого здійснюється за електронною адресою cabinet.tax.gov.ua  на вебпорталі  ДПС України.

Головне управління ДПС у Полтавській області