Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтримав позицію ДПС щодо правомірності винесених податківцями повідомлень-рішень на суму 5,6 млн гривень

опубліковано 10 серпня 2023 о 10:25

Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати єдиного внеску, в результаті чого винесені податкові повідомлення-рішення на суму грошових зобов’язань 5,6 млн гривень.

Зокрема, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 20.07.2023 у справі № 280/2815/19 підтримано позицію Головного управління ДПС у Запорізькій області та зроблено висновок про те, що визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов`язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами ПК України.

Також судом зазначено, що витрати для цілей визначення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток, а також податковий кредит для цілей визначення об`єкта оподаткування податком на додану вартість мають бути фактично здійснені та підтверджені належним чином оформленими первинними документами, що відображають реальність господарських операцій, які є підставою для формування податкового обліку платника податків. При цьому наявність формально оформлених (складених) первинних документів та/або сплати грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідного активу.   

Відтак, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 20.07.2023 у справі № 280/2815/19 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області задоволено, а рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 15.01.2020 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 03.02.2021 скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.