Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євгеній Сокур представив напрями цифровізації ДПС

опубліковано 07 червня 2023 о 17:55

Питання цифровізації ДПС, проєкти, які вже реалізовані і які заплановані представив в. о. заступника Голови ДПС Євгеній Сокур під час економічного форуму «Ключові антикорупційні та інституційні зміни для відновлення України», організованому Українською Радою Бізнесу.

Євгеній Сокур акцентував увагу на основних напрямах роботи податкової служби щодо удосконалення внутрішніх цифрових процесів та сервісів для платників податків.

«Наше магістральне завдання на сьогодні – побудова дійсно прозорих відносин з платниками податків. З цією метою ми запроваджуємо легкі та зрозумілі сервіси. Для встановлення довіри між податковою та платником рухаємося у трьох напрямах. Перший – це якісне відпрацювання інформації, Big Data та безпека даних. Також увага – на комунікаціях та сервісах. Інноваційні зміни в нашій службі направлені на те, щоб платник якомога менше часу витрачав на виконання податкових зобов’язань та більше на бізнес. І третє – це комплаєнс та адміністрування», – наголосив Євгеній Сокур.

За його словами, ДПС приділяє велику увагу захисту інформації, оскільки має справу з великим обсягом даних. Щоденно опрацьовується близько 28 млн документів. «Ваші дані в безпеці 24/7» – саме під таким гаслом працюють в податковій. Як засвідчили результати нещодавнього глобального опитування, більшість платників довіряють спроможності Служби щодо захисту їхніх даних і конфіденційної інформації.

Модернізовано роботу Контакт-центру ДПС – запроваджено нову якість аналітики, нові можливості для платника. Так, скорочено до 50% час маршрутизації дзвінка, запроваджено історію звернень, електронну чергу тощо.

Працюють у ДПС і над розширенням функціональних можливостей Електронного кабінету, який доступний для бізнесу, громадян, нерезидентів. Зокрема, новим сервісом предзаповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у 2023 році скористалися 80 % громадян. Також розширено можливості сервісу «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера». Це дозволяє платникам уникати операцій з ризиковими контрагентами.

У рамках розвитку цифрової ДПС розробляється профіль платника та автоматизована система управління ризиками, яка формуватиме ризики платника та пропонуватиме заходи для їх усунення. Варто відзначити, що учасники дискусії підтримали запровадження такої системи, що допоможе платникам самостійно усувати ризики в своїй діяльності.

Євгеній Сокур також відзначив, що на сьогодні вже реалізовано ІКС «Адміністративне та судове оскарження». Це дозволило вдвічі збільшити виконання судових рішень, що підтвердив і бізнес-омбудсмен України  Роман Ващук.

Загалом, Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відзначив правильність стратегії цифровізації ДПС, яка дозволить за ефективної її реалізації створити за кілька років найкращу податкову службу.