Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нова типова форма обліку доходів та витрат для фізичних осіб – підприємців єдиного податку ІІІ групи

опубліковано 16 січня 2023 о 08:45

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області інформує, що 3 січня набрав чинності Наказ Міністерства фінансів № 405, яким затверджено типову форму обліку доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення.

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року змінилися правила ведення обліку для
ФОП – платників єдиного податку III групи. Законом № 1914 - IX було внесено зміни до п. 296.1 Податкового кодексу України від 02.10.2010 року № 2755 - VI (зі змінами та доповненнями). За ними фізичні особи - «єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) мають вести облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені Міністерством фінансів.

До затвердження нової форми ФОП – платники ЄП, які є платниками ПДВ, мали вести книгу обліку доходів і витрат у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів і витрат.

Наказом від 30.11.2022 р. № 405 Міністерством фінансів затверджено типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами- підприємцями єдиного податку ІІІ групи, які є платниками ПДВ та Порядок її ведення. Цей наказ набрав чинності 3 січня 2023 року (з дня його офіційного опублікування). Тобто, з 3 січня треба вести облік доходів і витрат у новій формі. Тому перші два дні цього року потрапляють ще в стару книгу обліку, проте у новій книзі записи треба буде вести наростаючим підсумком.

Типова форма ведеться за вибором платника податку в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

У разі обрання платником податку ведення типової форми в паперовому вигляді записи у ній виконуються розбірливо, кульковою ручкою темного кольору. Внесення виправлень здійснюється шляхом нового запису (з відображенням від'ємного або позитивного значення), який засвідчується підписом платника податку.

У разі ведення нової типової форми протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня типова форма залишається у платника податку.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді платник податку зобов'язаний вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронній формі через Е-кабінет слід мати відповідний електронний цифровий підпис. Після його отримання такий платник здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат безкоштовно.

У типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від'ємне або позитивне значення.

Записи у типовій формі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, фактично безоплатно отримані товари (роботи, послуги) та понесені витрати, зокрема, оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачений єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо. Типова форма зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис. Дані типової форми заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення декларації.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді платник податку зобов'язаний на вимогу ДПС надати засвідчену належним чином електронну копію обліку доходів і витрат або паперову копію оригіналу електронного документа обліку доходів і витрат.

Платники податку не включають до витрат і доходів суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг).

  

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел. 593030, 633231