Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні

опубліковано 29 листопада 2022 о 14:37

Миргородська ДПІ Головного управляння ДПС у Полтавській області повідомляє.
Основні засади благодійної діяльності в Україні регламентуються законом України від 05.07.2012 № 5073-VI « Про благодійну діяльність та благодійні організації» (зі змінами та доповненнями).
Відповідно до п.п.134.1.1 п.134.1 ст. 134 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які визначені відповідними положеннями ПКУ.
Фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду збільшується платником податку на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п.140.5.9 п.140.5 ст. 140 ПКУ).
Водночас тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента від 24.02.2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102 – IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підр. 10 р. XX ПКУ.
Так, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України коригування, встановлені п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПКУ, не проводяться та об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств не збільшується щодо:
сум коштів;
вартості спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів);
вартості технічних засобів спостереження;
вартості лікарських засобів та медичних виробів;
вартості засобів особистої гігієни;
вартості продуктів харчування;
вартості предметів речового забезпечення;
вартості інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України;
сум наданої гуманітарної допомоги з дотриманням вимог законодавства України про гуманітарну допомогу у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України.
Активи мають бути добровільно перераховані (передані):
Збройним Силам України;
Національній гвардії України;
Службі безпеки України;
Службі зовнішньої розвідки України;
Державній прикордонній службі України;
Міністерству внутрішніх справ України;
Управлінню державної охорони України;
Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України;іншим утвореним військовим формуванням, їх з'єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

Така передача має бути для потреб забезпечення оборони держави та надання гуманітарної допомоги у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України.
Крім того, благодійність може бути спрямована:
органам сфери цивільного захисту,
закладам охорони здоров'я державної та комунальної власності
а також у вигляді коштів, перерахованих на спеціальні рахунки Національного банку України для збору коштів.

Миргородська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області