Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний рахунок та порядок його функціонування

опубліковано 22 листопада 2022 о 13:17

          Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що з 01 січня 2021 року запроваджено функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування, передбаченого розділом 35¹ Податкового кодексу України та іншими законодавчими актами. 

          Єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у Казначействі для ДПС, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених цим Кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

          Перехід на єдиний рахунок спрощує процес сплати податків, зборів, інших платежів, що контролюються ДПС, та єдиного внеску.

          Сплата податків і зборів, єдиного внеску через єдиний рахунок  скорочує платникам час на формування розрахункових документів;  зменшує фінансові витрати на формування розрахункових документів; знижує імовірність помилкової сплати податків і зборів, єдиного внеску.

           Обов‘язок зі сплати податкових платежів та єдиного внеску вважається виконаним з моменту внесення коштів на єдиний рахунок.

           Розрахуватись з бюджетом та фондами можливо одним платіжним документом на загальну суму.

           Для того, щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити наступні три кроки.

1. Через ІТС Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» (форма J/F 1307001).

2. Отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

3. Надати до обслуговуючого банку розрахункові документи з заповненим рядком «Призначення платежу» відповідно до розділу ІІ „Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок”, затвердженого наказом міністерства фінансів України від 24.07.2015 року №666 (із змінами та доповненнями).

         Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

         У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

         Єдиний рахунок не може використовуватися платником для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

 

                                                                                                                     Головне управління ДПС у Полтавській області