Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

опубліковано 01 листопада 2022 о 08:44

На гарячу лінію ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, створену для надання відповідей платникам з питань податкового законодавства, звернувся платник із запитанням: «Які позитиви запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування для платників податків?»

Податківці повідомляють, що позитивами запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування для платників податків є:

1. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це право на цивілізовану легалізацію активів, які були приховані від оподаткування.

2. Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин тощо.

3. Громадяни можуть задекларувати свої активи, з яких не були сплачені податки, за ставками 5 % (загальна ставка), 9 % (для закордонних активів), 2,5 % (для активів у вигляді ОВДП) та крім того, можуть обрати альтернативні ставки 6 %, 11,5 %, 3 % відповідно, з можливістю сплати податкового зобов’язання трьома рівними частинами.

4. Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування активів, з яких не були сплачені податки.

Додатково повідомляємо, що в Полтавській області працює комунікаційна податкова платформа. Запити можна надсилати на електронну адресу комунікаційної платформи Головного управління ДПС у Полтавській області - poltava.ikc@tax.gov.ua. Для прискорення розгляду питання рекомендуємо вказувати: назву суб’єкта господарювання, код ЄДРПО, адресу, контактні дані, суть звернення.

 

 ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел. 593030, 594505