Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Котелевська ДПІ інформує про результати декларування доходів громадян за 2021рік

опубліковано 28 вересня 2022 о 10:20

Щорічно з 1 січня по 30 квітня триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих ними протягом минулого року. У зв’язку з війною в Україні термін подання податкової декларацій про майновий стан та доходи був продовжений до 20 липня 2022року.

Згідно вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

     - доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

     - доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

    - спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

    - додаткове благо, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;

    - доходи від продажу інвестиційних активів;

    - іноземні доходи.

В цьому році мешканцями Котелевської СТГ та Великорублівської СТГ було подано 522 податкової декларації про майновий стан і доходи та задекларовано отримані доходи на загальну суму 5,51 млн. гривень. Найбільша питома вага в структурі задекларованих оподатковуваних доходів припадає на доходи, отримані у вигляді продажу власної сільгосппродукції фізичним особам та спадщини (подарунків).

Сума податку на доходи фізичних осіб, самостійно визначена до сплати, становить 6,3 млн грн, сума військового збору – 0,82 млн гривень.

Також з початку року мешканцями громад вже подано 51 декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки за 2021 рік. За результатами декларування податкової знижки поверненню громадянам підлягає 161,3 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Також звертаємо увагу, що декларація подається за вибором платника податків  за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку. Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.