Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що таке податкова амністія?

опубліковано 05 вересня 2022 о 13:57

Одноразове добровільне декларування громадян або податкова амністія — це законна можливість уникнути відповідальності за набуття статків, з яких свого часу не сплачувалися податки.

Починаючи з 1 вересня 2021 року держава дозволила людям, які мають такі статки, сплатити з них податок за зниженою ставкою і легалізувати кошти, нерухомість, автомобілі чи інші активи, які було придбано з "сірих" джерел доходів. Наприклад, з зарплати у конверті, доходів від надання послуг, з яких не сплачувалися податки (наприклад, ремонт, репетиторство та інші).

Після проходження амністії держава не буде вимагати у людини пояснень щодо походження її статків і не зможе вимагати, аби людина доплатила за ці статки податок. Крім цього, довідки про проходження амністії має бути достатньо для підтвердження походження коштів у разі їхнього вкладання на рахунок у банку,  зокрема і за кордоном.

              27 липня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про звільнення від оподаткування благодійної допомоги, яку виплачували на користь родичам поранених чи загиблих Захисників України.

              До другого читання у тексті законопроєкту з'явилася правка, яка не стосувалася предмету законопроєкт. Завдяки цій  правці терміни податкової амністії продовжаться на 6 місяців - до 31 березня 2023 року.