Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП на спецгрупі з ЄП припиняє діяльність: як відзвітувати востаннє? (ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області)

опубліковано 07 червня 2022 о 08:36

ДПІ у м. Полтаві відповідає на питання платників: в який термін ФОП, яка використовувала особливе оподаткування та щодо якої до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності подає останню податкову декларацію платника ЄП?

Наказом Мінфіну від 26.04.2022 р. №124 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, який набрав чинності з 06.05.2022.

З 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування встановлюється у розмірі 2 % від доходу. Обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом платників податків, а не обов’язком.

Разом з тим, платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Податковим кодексом України від 02.12.2010 року №2755-VI (зі змінами і доповненнями) встановлено, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, дорівнює календарному місяцю та подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду.

Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю подаються протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Таким чином, фізичні особи, щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні за ставкою 2 %, востаннє за податковий (звітний) місяць, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

 

                                                                                   

 

ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області, тел. 593030, 594505