Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведення перевірок фізичних осіб - платників податків у зв’язку з припиненням ними підприємницької чи незалежної професійної діяльності

опубліковано 19 січня 2022 о 08:42

Для того щоб фізичній особі - підприємцю припинити свою діяльність, їй необхідно знятися з обліку не тільки у держреєстратора, а й у контролюючому органі як платнику податків  та платнику єдиного внеску.

Відповідно до підпункту 65.10.4 пункту 65.10 статті 65 Податкового кодексу України, державна реєстрація припинення підприємницької діяльності чи незалежної професійної діяльності фізичної особи або внесення до Державного реєстру запису про припинення такої діяльності фізичною особою:

  • не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності;
  • не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання.

 

Слід зазначити, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючому органі як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків та зборів від провадження підприємницької діяльності та в установлені строки подати до відповідного контролюючого органу податкову декларацію.

Відповідно до пункту 177.11 статті 177 Кодексу фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, у якій відображаються винятково доходи від провадження підприємницької діяльності, у строки, встановлені Податковим кодексом для місячного податкового періоду.

Форми та строки подання звітності щодо сум нарахованого єдиного внеску передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 за № 435  із змінами і доповненнями (далі – Порядок №435). У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності,  такі особи зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми "ліквідаційна", де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (пункт 10 розділу III Порядку         № 435).

Звіт із зазначенням типу форми "ліквідаційна" формують та подають до податкових органів страхувальники, - протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності         (пункт 11 розділу III Порядку № 435).

 

Таким чином, припинивши діяльність, фізична особа – підприємець чи особа, яка здійснювала незалежну професійну діяльність, зобов’язана подати звітність, в повному обсязі розрахуватися з бюджетом за податками і зборами та погасити податковий борг (за його наявності).

При припиненні підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем чи особою, яка здійснювала незалежну професійну діяльність, контролюючий орган може призначити і провести документальну перевірку, але за наявності підстав і з врахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом. Зокрема, факт припинення такої діяльності і є підставою для організації документальної позапланової перевірки (пп.78.1.7 п.78.1 ст.78 Кодексу).

Податковим кодексом не визначено строки, протягом яких призначається така перевірка.

Під час перевірок перевіряється дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотримання якого покладено на контролюючі органи, у тому числі в частині єдиного внеску. Слід зазначити, що строків давності при проведенні перевірки повноти нарахування та сплати єдиного внеску немає.

 

Як відомо, Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу доповнено новим пунктом 522, якимустановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, крім документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу.

Законом України від 13.05.2020 №591-ІХ продовжено дію мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України короновірусної хвороби (COVID-19).

05.08.2020 Президентом України підписано Закон України від 14.07.2020 № 786-ІХ, який опубліковано 07.08.2020 (дата набрання чинності 08.08.2020), яким внесено зміни до пункту 522 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, в частині зняття мораторію на проведення документальних позапланових перевірок, визначених підпунктом 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України (перевірки у зв’язку з припиненням діяльності). 

 

На даний час Головним управлінням Державної податкової служби у Полтавській області проводяться позапланові документальні перевірки на підставі підпункту 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України та в зв’язку з наявністю в Єдиному державному реєстрі інформації стосовно внесення рішення про припинення та проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – платників податків.

Таким чином, з метою зняття з обліку у контролюючому органі (податковій службі), припинивши свою діяльність, фізична особа – підприємець чи особа, яка здійснювала незалежну професійну діяльність, повинна пройти процедуру позапланової документальної перевірки. Для цього необхідно:

  • подати «ліквідаційну» звітність;
  • здійснити остаточні розрахунки з бюджетом за податками і зборами;
  • погасити податковий борг (за його наявності);
  • закрити рахунки у фінансових установах, у разі наявності таких рахунків;
  • подати заяву на проведення позапланової документальної перевірки у зв’язку з припиненням підприємницької діяльності чи незалежної професійної діяльності;
  • підготувати первинні документи, що стосуються фінансово-господарської діяльності, з урахуванням строків давності, передбачених статтею 102 Податкового кодексу України
  •  

Крім того, Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування - цивілізованого способу легалізації доходів. Більш детальна інформація за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya .

Телефони для консультацій з даного питання розміщені за посиланням https://poltava.tax.gov.ua/kampaniya/zvorotniy-zvyazok/ .

 

  Головне управління ДПС у Полтавській  області