Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників акцизного податку!

опубліковано 23 жовтня 2021 о 09:15

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомили, що відповідно до пункту 212.1 статті 212 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI (із змінами і доповненнями) визначено перелік платників акцизного податку. Зокрема, згідно підпункту 212.1.11 платниками акцизного податку є суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Згідно із підпунктом 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 Податкового кодексу України для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованих  в роздрібній торгівельній мережі, визначена ставка акцизного податку в розмірі 5 відсотків.  

У відповідності до пункту 223.2 статті 223 вищезазначеного Податкового кодексу України передбачено подання платниками акцизного податку до контролюючого органу декларацій акцизного податку не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду місяця, відповідно форми затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 “Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку” (із змінами і доповненнями), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за №105/26550.

На підставі підпункту 222.3.1 пункту 222.3 статті 222 Податкового кодексу України суми податку при реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів перераховуються до бюджету протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, визначеного для подання податкової декларації за місячний податковий період.

Водночас, згідно із пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України визначено, що якщо граничний строк сплати податкового зобов'язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов'язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

В жовтні поточного року останній день сплати припадає на вихідний день і відповідно платник має право здійснити сплату 1 листопада 2021 року.

Водночас, звертаємо увагу платників податків усіх форм власності, що платежі акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів безпосередньо зараховуються до  місцевих бюджетів територіальних громад та є складовою частиною видатків, закладених безпосередньо на бюджетний місяць, за рахунок яких здійснюється фінансування видаткової частини місцевих бюджетів з освіти, медицини, комунального обслуговування.

Також, одним з ризиків сплати в останній визначений день є швидкість  проведення банком здійснених платежів та своєчасність їх зарахування до бюджетів. 

Враховуючи вищезазначене  ГУ ДПС у Полтавській області  рекомендує платникам здійснити сплату задекларованих за кодом бюджетної класифікації 14040000 зобов’язань акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів в термін 29.09.2021 року.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області