Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На 20,5 млн.грн. скоротилася заборгованість по єдиному внеску з початку року

опубліковано 21 жовтня 2021 о 13:08

За інформацією Головного управління ДПС у Полтавській області, станом на 01.10.2021 заборгованість з єдиного внеску (без суб’єктів господарювання, що перебувають в процедурі банкрутства) складає 250,2 млн.грн., в т.ч. по фізичних особах-підприємцях 175,4 млн.грн. За січень-вересень 2021 року загальна заборгованість скоротилася на 20,5 млн.грн., в т.ч. по фізичних особах-підприємцях на 13,1 млн.грн.

«Борги зі сплати єдиного внеску повністю охоплені відповідними заходами стягнення відповідно до чинного законодавства. На виконанні в органах виконавчої служби перебуває виконавчих документів на 200,1млн.грн., що становить 80% до загальної суми боргу (250,2млн.грн.). По фізичним особам передано на стягнення 136,2 млн.грн. або 77,7 %  боргу фізичних осіб (175,4млн.грн.). З початку року до бюджету надійшло 57 млн.грн., в тому числі за рахунок надходження по виконавчим документам – 10,6млн.грн.», - повідомив пресі заступник начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Максим Яіцький.

Абзацом 2 п.1 ст.1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) встановлено, що єдиний внесок - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відомості про страховий стаж та заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), розмір сплаченого єдиного внеску та інші дані, що містяться в реєстрі застрахованих осіб, використовуються для обчислення та призначення страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням (п.6 ст.20 Закону 2464). Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до запровадження системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Цим забезпечується виконання положень статті 46 Конституції України : громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

В разі не сплати нарахованого єдиного внеску роботодавцями на суми заробітної плати, найманим працівникам не буде зарахований трудовий стаж за даний період, що суттєво може вплинути на отримання пенсії.

Пунктом 7 ст.25 Закону 2464 встановлено, що сума недоїмки з ЄСВ не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до цього Закону несуть зобов'язання із сплати єдиного внеску.

Також слід звернути увагу, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою – підприємцем (ч.4 ст.6 Закону №2464).

Сумлінними суб'єктами підприємницької діяльності, які турбуються за соціальну захищеність своїх працівників, самостійно погашається заборгованість з ЄВ, навіть в умовах карантину. Так, за ІІІ квартали 2021 року платниками самостійно погашено заборгованість 46,4 млн.грн., що більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 32,1млн.грн. (за ІІІ квартали 2020 року – 14,3млн.грн.).

 

Головне управління ДПС у Полтавській області