Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосовування фізичними особами-єдинниками 2–4 групи РРО та/або ПРРО у 2021 р.

опубліковано 09 серпня 2021 о 15:34

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що 1 січня 2021 року набрали чинності окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. № 1017-IX (далі – Закон № 1017).

Так, з 01.01.2021 р. до 01.01.2022 р. реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операції (далі – ПРРО) не застосовуються фізичними особами - єдинниками 2–4 групи, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (далі – МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності.

Виключення, коли РРО (ПРРО) такими платниками застосовується при будь-яких обсягах доходу, встановлено для таких видів діяльності:

  • реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медпризначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Отже, на 2021 рік граничний розмір доходу для єдинників 2-4 групи встановлено на рівні 1320000 грн (6000 грн х 220).

Звертаємо увагу, у разі перевищення платником єдиного податку 2–4 груп (фізособою-підприємцем) в 2021 році обсягу доходу у 1320000 грн, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. При цьому РРО (ПРРО) починає застосовуватися з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку. Відповідні норми визначено п. 61 підрозд. 10 розд. XX “Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Щодо платників, які перевищили обсяг доходу в 1 млн грн у 2020 році, обов’язок застосування РРО виник з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах, незважаючи на зміни чи/або доповнення, внесені до Перехідних положень ПКУ.

Також нагадаємо, що платники єдиного податку 1 групи РРО та/або ПРРО не застосовують відповідно до п. 296.10 ПКУ незалежно від досягнутого ними розміру доходу у поточному році.

Головне управління ДПС у Полтавській  області