Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обов’язковий РРО для ФОП з 1 січня 2022 року

опубліковано 15 вересня 2021 о 09:30

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що з 01 січня 2022 року  стане обов’язковим  використання РРО/ПРРО  для фізичних осіб – платників єдиного податку  ІІ-IV груп.
        Зазначені зміни  у законодавстві  не поширюються на мікробізнес, тобто для платників єдиного податку І групи  застосування РРО не передбачено.
Відповідно до Закону України від 01.12.2020 р. № 1017-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» з
01 січня 2021 року  обов’язковим є використання РРО/ПРРО для фізичних осіб – платників єдиного податку ризикових сфер діяльності, а саме:
- реалізація технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
 
- реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
- реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогого каміння.
Застосування програмного РРО відповідно до новацій передбачає :
–  можливість встановлення на будь-який гаджет і економію на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;
–    виключно онлайн реєстрацію;
– онлайн передачу (отримання) даних до (від) фіскального серверу контролюючого органу;
– за запитом користувача передбачає автоматичне створення Z-звіту (періодичного звіту) засобами фіскального серверу або засобами програмного РРО;
– платники податків можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.
Суб’єкти господарювання мають можливість користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, які дозволяють з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.
ПРРО сучасний варіант касового апарата, який  не потребує додаткового обладнання та може бути встановлений і застосовуватися  лише на пристрої, що належить суб’єкту господарювання, на якого зареєстровано ПРРО.  Програмний РРО також називають «онлайн –касою».
За допомогою  встановленого на гаджеті програмного  реєстратора відправляються чеки в податкову. Вони електронні,  але їх можна роздрукувати на  принтері,   щоб  кожен громадянин зміг перевірити справжність фіскального чеку на сайті податкової – на ньому буде QR код.
Розрахункові  операції на ПРРО  можуть проводити лише ті  особи, сертифікати електронних підписів та/або  печаток яких  внесені до Реєстру щодо такого ПРРО.
 Класичний (апаратний) РРО  - це пристрій або программно –технічний  комплекс, в якому  реалізовані  фіскальні функції і який  призначений  для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів.
До РРО відносяться електронний контрольно - касовий аппарат, електронний контрольно – касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно – касовий реєстратор, компьютерно – касова система, електроний таксометр, автомат з продажу  товарів ( послуг) тощо.
Який же РРО обрати? Висновки щодо використання апаратного чи програмного РРО кожен платник податків робить особисто, враховуючи «переваги» та « недоліки». Але для переважної більшості  цінними є час та зусилля, які витрачаються  для досягнення необхідного результату.
Тому, Центральна ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області  закликає платників податків не зволікати, а завчасно готуватися до використання потенціалу РРО чи ПРРО.
Головне управління ДПС у Полтавській області