Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податки при отриманні майна у спадщину

опубліковано 14 вересня 2021 о 15:05

Головне управління ДПС у Полтавській області повідомляє, що кошти, майно, майнові чи не майнові права, отримані у спадщину, підлягають оподаткуванню в залежності від ступеня споріднення між спадкоємцем та спадкодавцем та їх резидентського статусу.
Якщо спадкоємець є членом родини першого (батьки фізичної особи, її чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені) або другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), то дохід від отриманої спадщини, оподатковується за нульовою ставкою, і відображається в декларації про майновий стан і доходи у складі доходів, які не включаються до розрахунку загального річного оподаткованого доходу.
У випадку, якщо спадок унаслідується не членом сім’ї спадкодавця першого та другого ступеня споріднення, то спадкоємець, при вступі в права наслідування повинен сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5% від вартості майна.
Також якщо при вступі в права наслідування одна зі сторін є нерезидентом, або спадкоємець, або спадкодавець, то отримувач спадку повинен сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% від вартості успадкованого майна. Обов’язковою умовою отримання спадку нерезидентами є сплата податків до нотаріального оформлення спадщини.
Слід зазначити, що відповідальними особами за сплату податків до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину, також вони повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу.
Головне управління ДПС у Полтавській області