Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт відділу з питань запобігання та виявлення корупції про результати роботи Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області за ІІІ квартал 2021 рік

опубліковано 07 жовтня 2021 о 13:04

Протягом ІІІ кварталу 2021 року відділом з питань запобігання та виявлення корупції (далі - відділ) проведено ряд превентивних заходів серед працівників Головного управління ДПС у Полтавській області (далі – ГУ ДПС) спрямованих на запобігання, виявлення та припинення корупційних проявів шляхом надання методичної, консультаційної та практичної допомоги з дотримання норм антикорупційного законодавства.

Зокрема, проводилися заняття з питань вивчення антикорупційного законодавства та, у відповідності до розділу IV Антикорупційної програми Державної податкової служби України на 2020-2022 роки, затвердженої наказом ДПС України від 19.10.2020 № 575 (зі змінами) і тематичного плану проведення внутрішніх навчань державних службовців ГУ ДПС в системі професійного навчання без відриву від роботи на ІІ півріччя 2021 року, в період з 22.09.2021 по 24.09.2021 та 28.09.2021 на тему «Спеціальні обмеження, встановлені Законом України «Про запобігання корупції». Обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища, одержання подарунків. Запобігання одержанню неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними», в тому числі за допомогою сервісу https://meet.jit.si.

У всіх випадках звернення до відділу надано практичну та консультаційну допомогу 88 посадовим особам ГУ ДПС, переважна більшість з яких стосувалася врегулюванню конфлікту інтересів, дотримання вимог фінансового контролю, у тому числі правил заповнення декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Протягом ІІІ кварталу 2021 забезпечено врегулювання 20 повідомлень про конфлікт інтересів відповідно до статті 33 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон № 1700).

За вказаний період відділом проведено 10 тематичних перевірок з питань дотримання вимог спеціального та антикорупційного законодавства, на підставі матеріалів яких стосовно:

- 5 посадових осіб ГУ ДПС у Полтавській області порушені дисциплінарні провадження;

- 2 посадових осіб матеріали направлено до спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції для вирішення питання щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

За результатами розгляду дисциплінарних проваджень:

- трьом працівникам оголошено зауваження за несвоєчасне повідомлення про потенційний конфлікт інтересів;

- щодо одного працівника триває дисциплінарне провадження.

Відділом виявлено 27 фактів вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією двома працівниками ГУ ДПС, зокрема:

- частини першої статті 28 Закону № 1700, за що передбачена відповідальність згідно статті 1727  КУпАП;

- пункту 7 частини першої статті 46 Закону № 1700, за що передбачена відповідальність згідно статті 1726  КУпАП.

За результатами встановлених порушень Управлінням стратегічних розслідувань в Полтавській області ДСР НП України стосовно одного працівника складено два протоколи про адміністративні правопорушення за ч.4 ст.1726 КУпАП та матеріали направлено до Октябрського районного суду м. Полтави для розгляду справи по суті.

Також, відділом розглянуто 8 повідомлень щодо неправомірних дій та порушення правил етичної поведінки з боку працівників ГУ ДПС, в тому числі, що надійшли на сервіс «Пульс».

Проведеною перевіркою в діях посадових осіб ГУ ДПС не встановлено порушень вимог антикорупційного законодавства, однак відділом проведено з працівниками ГУ ДПС профілактичну роботу, спрямовану на дотримання правил етичної поведінки та додаткові навчання з питань дотримання норм антикорупційного законодавства з метою недопущення подібних ситуацій в майбутньому.