Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Взаємодія податкової та Управління Держпраці у Полтавській області дає позитивні результати

опубліковано 30 вересня 2021 о 16:36

Сплата   податків  і  зборів  своєчасно  та в  повному розмірі –  обов’язок  кожного  громадянина, визначений статтею 67  Конституції України. Проте на жаль, окремі  суб’єкти  господарювання нехтують виконанням свого прямого обов’язку  перед  державою і громадою області й порушують законодавство про працю та зайнятість населення.

Так, зокрема за повідомленням Головного управління ДПС у Полтавській області в результаті аналізу відомостей даних «Реєстру операторів потужностей, що використовуються для промислового розведення тварин в Полтавській області», розміщених на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та повідомлень про об’єкти оподаткування, або об’єкти пов’язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність за формою № 20 ОПП, було визначено коло суб’єктів господарювання, в яких чисельність працівників не відповідає необхідній кількості осіб для можливості провадження господарської діяльності, зокрема у галузі тваринництва (розведення великої рогатої худоби, птахів та свиней тощо). Дану інформацію направлено для відпрацювання до Управління Держпраці у Полтавській області. Відповідно до зворотної інформації Управління Держпраці у Полтавській області за результатами інспекційних відвідувань протягом серпня-вересня 2021 року виявлено 198 неоформлених найманих працівників.

Зокрема, за результатом аналізу «Реєстру операторів потужностей, що використовуються для промислового розведення тварин в Полтавській області», розміщених на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області встановлено підприємця, який має виробничі потужності з вирощування  курей-бройлерів. Згідно із  відомостями за формою № 20 ОПП підприємниць має пташник. При цьому, даний підприємець повідомлень про прийняття працівників на роботу та податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску не подавав. Дана інформація передана для відпрацювання до Управління Держпраці у Полтавській області. За наслідками інспекційного відвідування пташника підприємця, за парканом в будівлях, в яких здійснювався виробничий процес з вирощування, продажу, патрання та обробки птиці інспекторами праці за допомогою засобів відеотехніки зафіксовано факт перебування на робочих місцях і виконання трудових функцій понад  40 працівників.

Крім того, працівниками обласної податкової під час проведення аналітичної роботи  встановлено  два підприємця, один з яких у провадженні господарської діяльності використовує 10 об’єктів, зокрема, 2 свинокомплекси. За наслідками інспекційного відвідування даного підприємця працівниками Держпраці області на одному із об’єктів – свинокомплексі виявлено 4 особи, які працювали без належного оформлення трудових відносин. Інший підприємець, який здійснює діяльність з роздрібної торгівлі продуктами харчування через мережу 4 магазинів у м. Полтава,  м. Кременчук та м. Горішні Плавні, при цьому використовує працю лише 2 осіб. У результаті інспекційних відвідувань магазинів підприємця,  виявлено використання праці 6 осіб без належного оформлення трудових відносин.

Також виявлено підприємство, яке має найбільші в Україні малинники, при цьому у провадженні діяльності використовує працю лише 2 осіб. За наслідками інспекційного відвідування встановлено, що на двох земельних ділянках з насадженнями малини здійснювали збір врожаю відповідно 86 та 24 особи.

  На даний час ГУ ДПС у Полтавській області вживаються заходи щодо легалізації доходів виявлених неоформлених працівників вищевказаних суб’єктів господарювання та відповідно додаткових надходжень сум податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області