Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували? Відповідаємо!

опубліковано 07 липня 2021 о 14:06

Чи повинні бути марковані марками акцизного податку ємності (флакончики) з рідиною для електронних сигарет?

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  від 16.01.2020       № 466- ІХ (із змінами і доповненнями)  рідини, що використовуються в електронних сигаретах, з 01 січня 2021 року  віднесені до підакцизної продукції (товарів).

Згідно пп.215.3. 31   пп. 215.3  ст. 215 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, встановлено ставку акцизного податку в розмірі 3000 грн. за 1 літр.

Податковим Кодексом України передбачено: у разі виробництва на митній території України алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, чи ввезення таких товарів на митну територію України платники податку зобов'язані забезпечити їх маркування марками встановленого зразка у такий спосіб, щоб марка акцизного податку розривалася під час відкупорювання (розкривання) товару (пп. 226.1  ст. 226 Кодексу).

Згідно пп.226.2 п. 226 Кодексу, наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою, пачці (упаковці) тютюнового виробу чи ємності (упаковці) з рідиною, що використовується в електронних сигаретах, є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.

Відповідно  пп. 14.1.107  п. 14.1  ст. 14 Кодексу, марка акцизного податку - спеціальний знак для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, віднесений до документів суворого обліку, який підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.

Маркування марками акцизного податку рідин, що використовуються в електронних сигаретах, передбачено також  постановою Кабінету Міністрів України від 27.10.2010 № 1251 «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах»  та затверджено зразки таких акцизних марок.

Так, марки для рідин  вітчизняного виробництва виготовляються  у вохристо-зеленій кольоровій гамі, для рідин імпортного виробництва – у рожево-синій кольоровій гамі.

Позначення виду марки  складається із слів та літер "рідина імпортна" - "РІ", "рідина вітчизняна" - "РВ".

Таким чином  рідини, що використовуються в електронних сигаретах, є підакцизною продукцією (товаром), та підлягають маркуванню відповідними  марками акцизного податку.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу   

 «InfoTAX»   https://t.me/infoTAXbot

          Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук:

          Державна податкова служба  України   

          https://www.facebook.com/TaxUkraine

          та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/

Підписуйтесь на канали інформування ДПС Телеграм

https://t.me/tax_gov_ua

          Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine

 

Головне управління ДПС у Полтавській області