Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для взяття на облік фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність має подати до податкової служби заяву за формою № 5-ОПП

опубліковано 12 травня 2021 о 10:12

Для взяття на облік фізична особа, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, подає у строк 10 календарних днів після державної реєстрації особисто або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем свого постійного проживання заяву за формою № 5-ОПП. Про це повідомляють в Головному управлінні ДПС у Полтавській області.
До заяви необхідно подати копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності. При подачі документів пред’являються оригінали документів та паспорт.
Взяття на облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється у день отримання від них заяви за ф. № 5-ОПП.
Контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня взяття на облік надсилає платнику довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР за формою № 34-ОПП.
Якщо фізична особа зареєстрована як фізична особа – підприємець та планує здійснювати незалежну професійну діяльність, то вона подає до контролюючого органу заяву за ф. № 5-ОПП з позначкою «Зміни» і копію дозволу на провадження професійної діяльності. Такий платник обліковується в контролюючому органі, як фізична особа – підприємець із ознакою провадження незалежної професійної діяльності.
Нагадаємо, відповідно до ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Незалежна професійна діяльність – участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем (за виключенням випадку, передбаченого п. 65.9 ст. 65 ПКУ) та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.
Головне управління ДПС у Полтавській області