Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За несвоєчасну сплату розстроченого податкового боргу накладається штраф і пеня

опубліковано 31 березня 2021 о 15:12

У разі якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу. Про це інформують в Головному управлінні ДПС у Полтавській області.

При цьому, з дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених Податковим кодексом України.

Нагадаємо, що відповідно до норм Закону України №1072 від 04.12.2020 року платники податків - фізичні особи, у тому числі самозайняті особи, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого разом з штрафними санкціями, пенею та процентами за користування розстроченням/відстроченням не перевищував 6800 гривень мають можливість скористатися відстроченням податкового боргу.

Для того, щоб скористатись цією нормою, платнику податків необхідно звернутись з заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як в паперовому вигляді так і в електронному вигляді.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням. При цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29 грудня  2021 року.

У разі сплати відстроченої суми податкового боргу достроково платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Якщо платник податків сплатив повну суму відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

У разі, якщо загальна сума податкового боргу станом на 1 грудня 2020 року перевищує 6800 гривень або з заявою звернувся платник, який не підпадає під дію Закону №1072, контролюючий орган надсилає такому платнику податків у місячний строк відмову у наданні відстрочення.

Головне управління ДПС у Полтавській області