Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відтерміновано застосування штрафних санкцій за порушення застосування РРО та/або ПРРО

опубліковано 09 березня 2021 о 10:02

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що з 01.01.2021 року набрали чинності окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. № 1017-IX (далі – Закон № 1017).

Закон № 1017 відтермінував застосування штрафних санкцій за порушення застосування РРО та/або ПРРО.

Нагадаємо, що п. 1 ст. 17 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) за порушення вимог цього Закону до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються такі фінансові санкції:

за встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням РРО, ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); не проведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб'єкта господарювання:

- 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Однак такий розмір санкції буде застосовуватися лише з 01.01.2022 р. відповідно до п. 11 Прикінцевих положень Закону № 265. До цієї дати діють наступні штрафи:

- за порушення, вчинене вперше – 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);

- за кожне наступне вчинене порушення – 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

Головне управління ДПС у Полтавській області