Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 1072: списання сум недоїмки, штрафів і пені з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

опубліковано 16 січня 2021 о 08:22

Законом України від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо  соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» внесено зміни до пункту 9 (прим. 15) розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ. Цими змінами фактично продовжуються процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені на виконання вимог Закону України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі - Закон № 592) зі змінами, внесеними Законом України від 14 липня 2020 року № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».

Коло суб’єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особи - підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Однак встановлюється новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням - це можна зробити до                 1 березня 2021 року.

Таким чином, усі, хто з будь-яких причин не зміг звернутися до контролюючих органів за списанням або виконати необхідні для цього умови у термін, попередньо визначений Законом № 786 (який сплив 31 серпня 2020 року), зможуть це зробити.

Підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному Законом №1072-ІХ від 04.12.2020, несплачені станом на 1 грудня 2020 року з урахуванням особливостей, суми недоїмки, нараховані фізичним особам - підприємцям на загальній системі оподаткування та особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки.

Умовами для проведення списання є:

 - відсутність у зазначених платників єдиного внеску отриманого доходу (прибутку) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020року;

- подання до 1 березня 2021 року :

1. державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність - - до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску);

2. до податкового органу - звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 цього Закону за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року. Такі документи подаються платниками (особами) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше;

3.  до податкового органу заяви про списання заборгованості.

Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій та пені не підлягають поверненню.

Податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені пунктом 7 частини одинадцятої статті 25 Закону про ЄСВ, за наведених умов не застосовуються.

 

        Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу    

        «InfoTAX»  https://t.me/infoTAXbot

        Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук:

       Державка податкова служба  України https://www.facebook.com/TaxUkraine

        та  ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava/

        Підписуйтесь     на    канали    інформування    ДПС    Телеграм  

        https://t.me/tax_gov_ua

        Державна податкова служба УкраїниYou Tube youtube.com/TaxUkraine

 

Головне управління ДПС у Полтавській області