Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка відповідальність передбачена для суб’єктів господарювання у разі здійснення імпорту або експорту алкогольних напоїв без наявності ліцензії на оптову торгівлю?

опубліковано 30 жовтня 2020 о 15:23

Пунктом 91.3 ст. 91 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями встановлено, що юридична особа може здійснювати окремі види діяльності, перелік яких встановлюється законом, після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії).

При цьому, відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) ліцензія (спеціальний дозвіл) – це документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на провадження одного із зазначених у Законі № 481 видів діяльності протягом визначеного строку.

Згідно з частиною першою ст. 15 Закону № 481 імпорт і оптова торгівля алкогольними напоями здійснюються суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії на оптову торгівлю. Експорт алкогольних напоїв здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності на підставі ліцензії на виробництво або ліцензії на оптову торгівлю.

Тобто виробники алкогольних напоїв мають право здійснювати експорт виробленої продукції на підставі ліцензії на виробництво алкогольних напоїв.

Відповідно до ст. 17 Закону № 481 до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, зокрема, у разі оптової торгівлі алкогольними напоями без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених Законом № 481) – 200 відс. вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

Отже, у разі здійснення імпорту або експорту алкогольних напоїв без наявності ліцензії на оптову торгівлю до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу – 200 відс. вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області