Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Послуги, пов’язані з рухомим майном, підлягають оподаткуванню ПДВ, але є нюанси

опубліковано 27 серпня 2020 о 08:20

Підпунктом «б» пункту 185.1 ст.185 Податкового кодексу України (далі — ПК) визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Слід наголосити, що від правильного визначення місця постачання послуг залежить, чи є операція з постачання певної послуги об’єктом оподаткування та чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ. Місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 і 186.3 ст. 186 ПК.

Згідно з підпунктом 186.2.1 п. 186.2 ст. 186 ПК місцем постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, є місце фактичного постачання таких послуг, а саме:

а) послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг;

б) послуг із проведення експертизи та оцінки рухомого майна;

в) послуг, пов'язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, у тому числі з постачанням продовольчих продуктів і напоїв, призначених для споживання;

г) послуг із виконання ремонтних робіт і послуг із переробки сировини, а також інших робіт і послуг, що пов'язані з рухомим майном.

Таким чином, якщо платник ПДВ постачає послуги, пов’язані з рухомим майном, на митній території України, то такі послуги оподатковують ПДВ на загальних підставах за основною ставкою. А у разі постачання даних послуг за межами митної території України – такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області