Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Переваги офіційного оформлення трудових відносин у діалозі з платниками податків.

опубліковано 20 серпня 2020 о 15:28

 

         Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Наповнення  бюджету – це  турбота  про здоров’я  полтавців, виховання  й  освіту  підростаючого   покоління, пенсійне  забезпечення, піклування людей  похилого  віку.

          Виплата працедавцями заробітної плати „в конверті”, приховування громадянами своїх доходів,  негативно позначаються на наповненні бюджету. Правова необізнаність істотно послаблює позиції пересічно­го громадянина у відносинах із працедавцем, який порушує закон, не укладаючи трудову угоду з найма­ним працівником.

            Саме це питання було ключовим під час спільної акції працівників Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області, Головного управління пенсійного фонду Полтавщини та управління Держпраці Полтавської області. Фахівці вищезазначених служб провели інформаційно – роз’яснювальну акцію у торговому домі „ЦУМ”, де працівникам торгівельних майданчиків розповіли про переваги офіційного працевлаштування та негативні наслідки отримання заробітної плати „в конверті”.

            Податківці Полтавщини не залишаються осто­ронь проблеми забезпечення трудових прав громадян області і одним із основних напрямків роботи податкових органів по наповненню місцевих бюджетів є робота виведенню заробітної плати з „тіні”.

            Всього з початку року податківцями області виявлено 562 громадян, праця яких використовувалася працедавцями без укладення трудових угод. Завдяки вжитим заходам наймані пра­цівники реалізували своє пра­во на офіційне оформлення трудових відносин з працедав­цями, а до місцевих бюджетів області додатково надійшло податків та єдиного внеску на суму 1245,6 тис. грн.

            Головна небезпека “тіньової” зарплати, як і “тіньової” зайнятості, полягає не тільки в тому, що бюджет недоодержує коштів. Ухиляючись від сплати пенсійних внесків роботодавці лишають працівників можливості отримати пенсію, яка б відповідала рівню їхньої реальної зарплати.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області