Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації Податкового кодексу щодо податкового боргу

опубліковано 02 червня 2020 о 15:20

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області відбувся брифінг заступника начальника Алли Рябкової. Темою зустрічі з представниками засобів масової інформації був податковий борг.

У зв’язку із змінами, внесеними до Податкового кодексу які чинні з 23 травня 2020 року, податкові органи здійснюють стягнення коштів та продаж майна платника боржника через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (до змін – 60 календарних днів).

Журналістів цікавила ситуація з заборгованістю по  єдиному внеску. Сума якої на сьогодні  склала 271,6 млн.грн у  майже 15 тисяч платників податків Полтавської області.

 „Наголошую, що згідно законодавства за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платника застосовуються штрафні санкції та на суму недоїмки нараховується пеня. Строк давності щодо стягнення сум недоїмки по єдиному соціальному внеску, штрафів та нарахованої пені не застосовується” – зазначила заступник начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова.

        Якщо платник ЄВ протягом 10 календарних днів не сплатив суму недоїмки та штрафів з нарахованою пенею, то податковий орган надсилає вимогу до Державної виконавчої служби для стягнення.

Державна виконавча служба (держвиконавець) не пізніше наступного робочого дня з дня надходження вимоги відкриває виконавче провадження, наслідком якого є накладення арешту на майно та кошти боржника, в тому числі і на карткових рахунках,  тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України до виконання зобов’язань з єдиного внеску.

            Тож, боржникам слід пам’ятати, що з метою уникнення додаткового фінансового навантаження зі сплати виконавчого збору у розмірі 10% від стягнутих сум боргу, можливістю самостійно розпоряджатися своїми активами, необхідно не допускати утворення боргу та своєчасно і в повному обсязі сплачувати єдиний внесок.

Добровільна та своєчасна сплата податків, недопущення утворення податкового боргу сприяє піднесенню економіки нашої країни та дає можливість платнику уникнути таких процедур, як опис майна в податкову заставу, стягнення коштів боржника, продаж його майна, стягнення дебіторської заборгованості, що передбачено нормами  Податкового кодексу.

 

Головне управління ДПС у Полтавській області