Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведення звірки щодо майнових податків

опубліковано 24 червня 2024 о 09:45

Щороку власникам нерухомого майна нараховується податок, який встановлюється за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування та типів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування. Базою оподаткування є загальна площа житлового та нежитлового нерухомого майна, в тому числі його часток.

У Кобеляцькій ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області постійно проводяться звірки з громадянами щодо обчислення та строків сплати майнових податків. Податківці надають роз’яснення щодо  правильності обчислення податку на нерухоме майно та за яку саме нерухомість необхідно сплачувати  податок. Податок на нерухоме майно зобов’язані сплачувати фізичні особи, які володіють квартирою площею понад 60 квадратних метрів, будинком площею понад 120 квадратних метрів чи нерухомістю різних типів, площа яких перевищує 180 квадратних метрів. Податок на нерухоме майно нараховується і сплачується за минулий рік. За житло, придбане у 2024 році, платити податок потрібно буде лише наступного року. При нарахуванні податку на нежитлову нерухомість  береться до уваги загальна площа кожного об’єкта нерухомості та відповідної ставки податку.

Звільнені від податку на нерухомість власники квартир чи будинків меншої зазначеної площі, а також  ті громадяни, житло яких було зруйноване або виявилося непридатним для проживання внаслідок воєнних дій чи перебуває зараз на території активних воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Податківці наголошують, що сплатити нараховані суми податку потрібно протягом 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення та звертають увагу на дотриманні вимог порядку заповнення платіжних інструкцій. 

Крім цього, фахівці рекомендують платникам користуватися сервісом «Електронний кабінет податків» та мобільним застосунком «Моя податкова», оскільки за допомогою даних сервісів легко і доступно можна отримати необхідну податкову інформацію та сплатити нараховані суми.

 

Кобеляцька ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області