Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Центр обслуговування платників Лубенської ДПІ: Аналіз надання адміністративних послуг за січень - травень 2024 року

опубліковано 07 червня 2024 о 13:08

В Україні з 2012 року започатковано надання адміністративних послуг та створено Центри обслуговування платників Державної податкової служби.     

Однією із основних функцій податкової служби є сервісне обслуговування платників податків та надання адміністративних послуг.

Адміністративні послуги, що надаються податковою службою знаходяться на високому рівні та користуються постійним попитом у платників податків.

Так, за 5 місяців поточного року Центр обслуговування платників Лубенської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Полтавській області (далі – ЦОП) відвідав 13261 платник  податків – СГД фізичні особи  та юридичні особи, а також пересічні громадян.

Фахівцями ЦОПу Лубенської ДПІ в звітному періоді надано 7634 адміністративні послуги, з яких 561 послугу платникам інших регіонів.

Найбільш популярна серед відвідувачів послуга – видача карток платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. Нею скористалися 1526 фізичних осіб, в тому числі 130 громадян з інших регіонів. Видано 733 відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, з них 50 довідок/відомостей громадянам інших регіонів України.  

Також за п’ять місяців фахівці Центру обслуговування платників Лубенської ДПІ  зареєстрували 1084 платника єдиного податку, в тому числі 72 платника з іншого регіону та видали 1602 витяги з реєстру платників  єдиного податку, з них 128 витягів платникам іншого регіону. Опрацьована 721 заява платників  єдиного податку на внесення змін, перереєстрацію та анулювання та 368 платникам єдиного податку було відмовлено від застосування спрощеної системи оподаткування.     

Врезультаті практичної допомоги фахівців ЦОПу зареєстровано 223 реєстратори розрахункових операцій, із яких 146 програмних, 29 книг обліку розрахункових операцій та 118 розрахункових книжок. Скасовано 59 реєстраторів розрахункових операцій.

Підтверджено статус податкового резидента України 43 фізичним та юридичним особам, в тому числі 4 платникам з міста Каховки.

Крім цього, за звітний період сформовано та видано 27 витягів з реєстру платників податку на додану вартість. 30 юридичних осіб включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій, по 15 неприбутковим організаціям внесено зміни до відомостей, що містяться у Реєстрі та видано 60витягів платникам з цього Реєстру.

За зазначений період фахівці ЦОПу Лубенської ДПІ видали 265 довідок про відсутність заборгованості платникам податків.

Щоденно опрацьовувалися відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо реєстрації та обліку платників. Зокрема, за січень – квітень 2024 року було опрацьовано 796 відомостей. 

На постійній основі питання забезпечення повноти обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням. 

У ЦОПі Лубенської ДПІ платники та громадяни отримують широкий спектр безкоштовних послуг – консультаційних, інформаційних та адміністративних. Найчастіше звертаються по питанням щодо порядку заповнення податкових декларацій та користування електронними сервісами ДПС, щодо використання програмного забезпечення для подання звітності в електронному вигляді, застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій. 

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Повідомляємо, що ДПС розроблено мобільний застосунок «Моя податкова», який доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і iOS!

«Моя податкова» – простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби громадянами, а також сплати податків з використанням запропонованих платіжних систем. Частина сервісів застосунку доступні без ідентифікації: перевірка чека, пошук акцизної марки, дані з реєстру платників ПДВ, єдиного податку. Інші сервіси доступні після ідентифікації будь-яким файловим КЕП або хмарним КЕП– ДіяПідпис, SmartID від Приватбанку та інші. 

Інформуємо, на Лубенщині зареєстрований 4931 платник податків: 1503 юридичних особи та 3428 фізичних осіб-підприємців, якими за 4 місяці 2024 року подано податкової звітності в кількості 15098 (98,75% – в електронному вигляді, або 14909).

Працівниками Лубенської ДПІ на постійній основі проводиться робота щодо переваг подачі звітності в електронному вигляді. Так, за січень-квітень залучено 2022 платника податків до подачі звітності засобами телекомунікаційного зв’язку: 221 юридична особа, 1533 фізичних особи-підприємця та 268 громадян.

Також на постійній основі видавались довідки про зміну реєстраційного номера облікової картки платника податків, прийняття вхідної кореспонденції, проведення роботи по взяттю на облік платників податків, платників єдиного внеску, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, погодження довідки-розрахунки про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску. За січень-квітень 2024 року для  погодження довідки - розрахунку, щодо сплати єдиного внеску для установ банків звернулися 49 платників.

До послуг відвідувачів – комп’ютера, які підключені до мережі Інтернет і дають змогу, за наявності електронного цифрового підпису, формувати та передавати звітність в електронному вигляді. Також розміщена тематична друкована продукція, оформлені інформаційні стенди, що містять зразки заповнення декларацій, звітів та заяв.

Лубенська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області