Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Кобеляцькій ДПІ

опубліковано 27 березня 2024 о 14:09

У Кобеляцькій ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян у 2024 році». На запитання платників відповідала начальниця Кобеляцької ДПІ Людмила Гусакова. 

Під час сеансу телефонного зв’язку платників податків цікавили питання подання податкової декларації про майновий стан і доходи з метою використання права на податкову знижку за 2023 рік через Електронний кабінет. Людмила Гусакова зазначила, що за допомогою цього сервісу у розділі «ЕК для громадян» можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів. Також платники запитували про особливості подання документів для отримання податкової знижки за навчання дітей, страхування життя самих платників податків та членів їх сімей. 

Протягом спілкування Людмила Гусакова звернула увагу, що з 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. У декларації, зокрема, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (додаток Ф3 до декларації).  Також керівниця розповіла громадянам, що термін подання декларації за звітний 2023 рік –  до 1 травня 2024 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2023 року, можуть подати декларацію протягом всього 2024 року – до 31 грудня включно.

Також додзвонювачі дізналися про випадки, коли громадяни зобов’язані задекларувати отримані протягом минулого року доходи, що не оподатковувалися при виплаті, а саме при отриманні: доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи); доходів від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування; іноземного доходу та в інших передбачених Податковим Кодексом. Зокрема, під час спілкування Людмила Гусакова детально роз’яснила про доходи, при отриманні яких, обов’язок фізичної особи-платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається.

Під час «гарячої лінії» платники  отримали кваліфіковані відповіді на усі запитання стосовно деклараційної кампанії, які їх цікавили та дізналися, що практичну допомогу шодо формування пакету документів та заповнення відповідних додатків можна отримати в ЦОПі за адресою: м.Кобеляки, вул.Касьяна, 2. 

 

Кобеляцька ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області